A legmelegebb május volt az idei a mérések kezdete óta

Világszinten a legmelegebb május volt az idei a mérések kezdete óta: 0,68 Celsius-fokkal volt magasabb a hőmérséklet az 1981 és 2010 közötti évek átlagánál az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálatának (C3S) pénteki közlése szerint.

A hőmérsékletek az átlag fölé emelkedtek Alaszka, Európa, Észak-Amerika, Dél-Amerika több területén, valamint Afrika és az Antarktisz egyes régióiban.

Globálisan a májusig tartó 12 hónap átlaghőmérséklete az iparosodás előtti szinthez képest közel 1,3 Celsius-fokkal emelkedett a Copernicus szerint.

A 2015-ös párizsi klímaegyezmény megkötésével közel 200 ország egyezett meg abban, hogy a Föld felszíni átlaghőmérséklete emelkedésének mértékét jóval 2 Celsius-fok alatt, lehetőleg 1,5 Celsius-fok alatt igyekeznek tartani.

Szibériában, a Föld permafroszt (állandóan fagyott) talajának jelentős részét magába foglaló területen az elmúlt hónapban az átlagnál 10 Celsius-fokkal volt magasabb a hőmérséklet az Ob és a Jenyiszej folyók mentén, a folyók jege minden eddiginél korábban töredezett meg.

A Szibériára és Alaszkára jellemző hőhullám nagy veszélyt jelent a régiókban, ahol az elmúlt évben is hatalmas erdőtüzek pusztítottak, tovább táplálva a hőhullámot. A Copernicus szerint fennáll a veszély, hogy a felszín alatt parázsló lángok újra feltámadnak.

Az Északi-sarkvidéken is átlagon felüli hőmérsékleteket mértek március és május között, bár a tavasz Kanada északi részén ezúttal hidegebb volt.

Szintén hűvösebb volt Európa egyes részein a Balkántól Skandináviáig, valamint Ausztráliában, Ázsia déli részén és az Egyesült Államok keleti területén.

Globálisan nézve a hőmérséklet több mint egy Celsius-fokkal emelkedett a 19. század közepe óta, többnyire a fosszilis tüzelőanyagok elégetése miatt. 2002 óta folyamatosan átlagon felüli hőmérsékleteket mértek, az elmúlt tíz, illetve az elmúlt öt év pedig a rendszeres mérések kezdete óta regisztrált legmelegebb évek voltak.

Az északi-sarkvidéki régióban a hőmérséklet a 19. század közepe óta 2 Celsius-fokkal emelkedett, a globális átlag csaknem kétszeresével.

Ennek hatására olvadni kezdett Grönland több kilométer vastag jégtakarója, ami évente 600 milliárd tonnányi jégveszteséget jelent. Ez a 2019-es tengerszint-emelkedés mértékének 40 százalékáért felelős.

Az oroszországi és kanadai permafroszt mintegy 1,5 billió tonna szén-dioxidot foglal magába, amely az éves emisszió 40-szerese.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?