„Betolakodó” külföldi tejtermékek – hiányzó tartalékalap

tejtermelés

Főleg Nyugat-Európában jelent gondot az, hogy az unión kívüli export, valamint a turizmus és a vendéglátóipar leállása miatt felhalmozódtak a tejtermékek. Ezek Szlovákiába is be akarnak törni, miközben a hazai tejtermelők egy következő tejkrízistől tartanak a felhalmozódó termékek miatt. Ezért a szárított tej besorolását kérik az állami tartalékalapba.

A legrosszabb a helyzet Hollandiában, Németországban, Dániában és Írországban. A szigetország például a tejtermelése 92%-át a határon kívül értékesíti. A hazai tejtermelők szintén aggódnak, hiszen míg néhány héttel ezelőtt a feldolgozók növekedést tapasztaltak a lakosság érdeklődését illetően a tejtermékek iránt, jelenleg a kereslet csökkenő tendenciát mutat. A szlovák piacra ugyanakkor egyre inkább tolakszik be a külföldi áru. A feldolgozók ezért újfent azt kérik az államtól, hogy sorolja be a szárított tejtermékeket az állami tartalékalapba. „Erről már 2016-ban tárgyaltunk, a második tejkrízis idején. Sajnos ez akkor nem történt meg, a koronavírus miatt most viszont más a helyzet, és biztosan előnyös lenne, ha ez az alapélelmiszer az állami raktáron lenne” – mondja Stanislav Voskár, a Szlovák Tejtermelői Szövetség elnöke.

A tejtermelők 5000 tonna szárított tejet tanácsolnának a tartalékalapba tenni, ami 50 millió liter nyers tej mennyiségének felel meg. Ezt a szlovák tejtermelők három hét alatt képesek előállítani. Hasonlóképpen gondolkodnak Csehországban is, ahol már pályázatot is írtak ki 1800 tonna szárított tej felvásárlására. „A jelenlegi helyzetben a hazai őstermelők számára fontos a stabilitás. A tehén nem egy gép, amelynek le lehet állítani a tejtermelését. Egy következő tejkrízis miatt visszaeshet a tejtermelés, és emiatt csökkenhet az állam élelmiszeripari biztonsága” – figyelmeztetett Alexander Pastorek, a Szlovák Őstermelők Szövetségének elnöke. Stanislav Voškár még hozzátette, szükség esetén tárolni is tudják a tartalékalapra szánt szárított tejet, és kész logisztikai rendszerrel is rendelkeznek, ha az állam a tartalékalap kialakításáról dönt.

Májusban egyébként a szlovák tejtermelők új marketingkampányt indítottak, amely célja a fogyasztó megismertetése a hazai tejtermékekkel, és azok fogyasztásának növelése. Az Egészségügyi Világszervezet 220 kilogramm tejtermék fogyasztását tanácsolja egy személyre szabottan éves szinten. Szlovákiában viszont a 2018-as adatok szerint az egy főre eső fogyasztás egy év alatt 171,1 kilogramm körül mozog.

A Tejalap számára egyébként tavaly augusztusban készítettek egy felmérést, miszerint a megkérdezettek 45%-a tudta, mit jelent a tejtermékek csomagolásán az SK OVÁL megnevezés. A kampány célja az, hogy elérjék, a megkérdezettek 60%-a tudja azt, hogy az SK OVÁL megjelenés a csomagoláson azt jelenti, hogy hazai tejtermékről van szó.

A szlovák őstermelők már 12 éve járulnak hozzá anyagilag a Tejalaphoz, amely azzal a céllal jött létre, hogy növelje a hazai tejtermékek fogyasztását. A környező országokhoz képest ugyanis Szlovákiában nagyon alacsony a hazai tejtermékek fogyasztása. A Tejalap létrejötte óta azonban a tejtermékek egy éves átlagfogyasztása egy lakosra nézve 23 kilogrammal nőtt.

A tej egyébként nem véletlenül tartozik az alapélelmiszerek közé, hiszen az segít növelni az emberi szervezet ellenálló képességét a betegségekkel szemben. Stanislav Voskár elmondta, kínai szakemberek csoportja a koronavírus kapcsán összeállított egy irányelvet a tejtermékek fogyasztására annak reményében, hogy segít a Covid-19 elleni küzdelemben. A vizsgálatok azt bizonyították, hogy a prevencióban és a járvány kezelésében is segít az, ha valaki kiegyensúlyozottan táplálkozik. A tej- és a tejtermékek ugyanis magas minőségű fehérje, A-vitamin, B2, mész, és egyéb olyan tápanyagforrások, amelyek a szervezet számára nélkülözhetetlenek. A koronavírussal szembeni harcban azoknál, akik fehérjehiányban szenvednek és alacsony a szervezetükben a fehérjetartalom, nagyon előnyös a fogyasztásuk.

Kínában a tejfogyasztás alacsony szinten van, az új irányelvek azt tanácsolják, fogyasszanak napi 300 ml tejet, vagy 30 g sajtot. A kínai szakemberek egyúttal kiemelik a tejsavbaktériumok által erjesztett tejtermékek jelentőségét is, valamint a pre-és probiotikumokkal dúsított tejtermékeket, amelyeknek az emésztőrendszer helyes működésében van szerepük, és így járulnak hozzá az immunrendszer erősítéséhez. A savanyított tejtermékek hasznos forrásai a baktériumoknak és enzimeknek. A juhtúrónak az immunrendszer erősítésében egyedülálló szerepe van. A tej több olyan összetevőt is tartalmaz, amelyek jelentős szerepet töltenek be az immunrendszer válaszában akkor, ha olyan vírusokkal találják szemben magukat, mint a koronavírus. „Ennek kapcsán is rá kell mutatni arra, hogy Szlovákiában nem éri el az egy főre eső ajánlott évi átlagfogyasztás szintjét a tejtermékek fogyasztása. A jelenlegi helyzetben fontos lenne, hogy növekedjen a tejtermékek fogyasztása az immunrendszer erősítése érdekében” – tette hozzá Margita Štefániková, a Szlovák Őstermelők Szövetségének illetékese.

(-zig-)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?