A nyaralásnak idén is megkérik az árát

koronavírus tengerpart
Pozsony |

A koronavírus-járvány okozta gazdasági problémák miatt egyre több család kerül olyan nehéz anyagi helyzetbe, hogy nem engedheti meg magának a nyaralást, idén így a szállodák is kevesebb vendéggel számolhatnak. Látványos áresés ennek ellenére sem várható.

A világjárvány miatt a munkanélküliek száma hamarosan a 3-4 évvel ezelőtt tapasztalt szintre nőhet, és a válság elhúzódása esetén a 10 százalék körüli munkanélküliséget sem zárhatjuk ki – állítja Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője, aki szerint az elkövetkező időszakban a fizetésemeléseknek is búcsút inthetünk. Emiatt tovább nő a nehéz anyagi helyzetben levő családok száma, így azon sem csodálkozhatunk, hogy Marek Harbuľák, a Szlovák Idegenforgalmi Szövetség (ZCR) elnöke szerint az idegenforgalmi szolgáltatásokat idén a szokásosnál kevesebben veszik majd igénybe.

Akik azonban arra számítanak, hogy a fent említettek miatt idén jóval olcsóbban látogathatnak majd el a hazai üdülőhelyekre, azok nagyot csalódhatnak.

„A koronavírus-járvány miatt valószínűleg jóval többen döntenek majd úgy, hogy itthon nyaralnak, nekik is tudniuk kellene azonban, hogy a szlovákiai üdülésnek is megkérik az árát. A Statisztikai Hivatal legfrissebb ármustráját alapul véve úgy számolunk, hogy egy négytagú, kétgyermekes család itthoni üdülése idén átlagosan 1300 euróba kerül majd. A legnagyobb összeget a szállásra, az étkezésre és a közlekedésre fordítjuk”

– mondta el lapunknak Lenka Buchláková, a Szlovák Takarékpénztár elemzője.

A szlovákiai turisták több mint fele már tavaly is az itthoni üdülés mellett döntött. Akkor egy-egy éjszakáért átlagosan 43 eurót fizettek. A minimum négynapos üdülés teljes költsége fejenként nagyjából 420 euró körül mozgott. „A felmérések szerint a szlovákiai turisták nagy része a hazai üdülésük során a félpanziós ellátás mellett dönt, sokan azonban egyáltalán nem igénylik a szállodai étkezést, és inkább a környező éttermekben ebédelnek, vagy a magukkal vitt élelmet fogyasztják el” – tette hozzá Buchláková, aki szerint a turisták fejenként átlagosan napi 18 eurót költenek az étkezésre és 10 eurót a szórakozásra, átlagosan 12 eurót visz el azonban az alkohol is. A legkisebb összeget, nem egész 5 eurót szánjuk a szuvenírek vásárlására.

„A rövidebb, 3-4 napos külföldi utak esetében a szlovákiai turisták leggyakrabban már tavaly is Csehországot és Magyarországot választották, és ez valószínűleg idén sem lesz másképp”

– mondta Buchláková, aki szerint a csehországi kiruccanás ára éjszakánként – egy főre számítva – 48 euró körül mozog.

A tengerparti üdülést választók körében idén valószínűleg Horvátország iránt lesz a legnagyobb érdeklődés. „Ott egy éjszaka átlagosan 79 euróba kerül, miközben a szlovákiai turisták átlagosan egy hetet töltenek az országban” – tette hozzá a Szlovák Takarékpénztár elemzője.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?