Korčok: Az MKP memoranduma nem segíti elő a szlovák-magyar jószomszédi viszonyt

Ivan Korčok
Pozsony |

A magyar nemzeti közösség memoranduma, amelyet a parlamenten kívüli MKP párt küldöttei a héten terjesztettek Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő elé, nem segíti elő a szlovák-magyar jószomszédi viszonyt. Ezt Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter jelentette ki csütörtökön.

„Csak a médiából ismerem annak a dokumentumnak a tartalmát, amelyet Trianon előestéjén adtak át Igor Matovič kormányfőnek. Ha ez a válasz a kormányfő magyar közösség felé nyújtott jobbjára, akkor úgy veszem, hogy elutasították a szlovák miniszterelnök barátságos gesztusát” – mondta a TASR hírügynökségnek, hozzátéve: meglepte őt ez a dolog.

A tárcavezető szerint a memorandum teljes mértékben ellentmond a nemzeti kisebbségek jogainak védelmére vonatkozó összes európai előírásnak, és semmilyen módon nem járul hozzá a szlovákok és a magyarok jó viszonyához. Megjegyezte, hogy ez a lépés nincs összhangban azzal a légkörrel sem, amely eheti budapesti látogatását jellemezte.

A parlamenten kívüli MKP párt küldöttsége a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója és a magyar nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott keddi (június 2.) találkozón adta át a magyar nemzeti közösség memorandumát a szlovák miniszterelnöknek. A dokumentum olyan követeléseket tartalmaz, mint a magyarság államalkotó nemzetként való elismerése Szlovákián belül, illetve egy „magyar körzet kialakítása, amelyet a magyarok igazgatnának választott képviselőik útján”.

A Híd figyelmeztet: a pozsonyi várban tartott találkozó ellenséges reakciókat váltott ki. Ezzel összefüggésben óva int attól, hogy a Trianon kapcsán felkorbácsolt indulatok miatt veszélybe kerüljön a jó szlovák-magyar viszony. A Híd nem szeretné megkérdőjelezni a kormányfő jó szándékát, „de ez az egyéni kezdeményezés nem segít abban, hogy a szlovák-magyar párbeszéd és együttműködés a jövőben is konstruktív legyen”. A párt szerint a Trianon-évfordulóval való visszaélés, akár a szlovák, akár a magyar pártok részéről, könnyen megbosszulhatja magát.

Juraj Gyimesi (OĽaNO) parlamenti képviselőt meglepte a memorandum tartalma. „Az MKP nyolc évig kormánypárt volt, de egyszer sem állt elő ilyen követeléssel” – jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján a parlamentben. Hozzátette: nem tudja elképzelni, hol húzódnának egy esetleges autonóm terület határai, és ki irányítaná azt.

A képviselő nagyon fontosnak tartja, hogy a Szlovák Alkotmány preambuluma is kimondja a többségi nemzet és a nemzeti kisebbségek tagjainak egyenjogúságát. Egyetért tehát azzal, hogy az alaptörvény preambulumában a „Mi, a szlovák nemzet” szövegrészt így módosítsák: „Mi, a Szlovák Köztársaság állampolgárai”. Megérti, hogy a jelenlegi megfogalmazás egyesekből a másodrendűség érzését válthatja ki.

Gyimesi emlékeztetett: a kormányprogram értelmében a parlamentnek hoznia kell egy olyan törvényt, amelynek alapján létrehozhatják a kisebbségi hivatalt. A képviselő szerint a kisebbségek jelenleg nem rendelkeznek azzal az intézményi hatáskörrel, amelynek alapján részt vehetnének az őket érintő döntések meghozatalában, annak ellenére sem, hogy ezt a jogukat az alkotmány garantálja. „A miniszterelnök úrral való egyeztetést követően vállalnám egy ilyen törvénynek a kidolgozását, de egyelőre ez még nem téma” – zárta Gyimesi.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?