Hasznos tudnivalók az állami kölcsönről és az ügyintézésről

pénz euró

A pedagógushitelt az előírt formanyomtatványon kell igényelni. A zökkenőmentes ügyintézés érdekében az alábbiakban összefoglaltunk néhány fontos tudnivalót.

Kapcsolódó cikkünk

1. Kizárólag a Művelődéstámogató Alap által kiadott űrlapokat fogadják el. A szükséges nyomtatvány letölthető a www.fnpv.sk weboldalról. A kitöltött űrlapot a mellékletekkel együtt június 30-áig vagy személyesen kell eljuttatni az alapba (munkanapokon 8.00–15.30 között), vagy postázni kell az alap címére: Fond na podporu vzdelávania, Panenská 29, 81103 Bratislava 1. Aki postán küldi, annak tanácsos legalább a határidő lejárta előtt 3 nappal feladnia, hogy június 30-ig kézbesíthessék.

2. Vannak kötelező és nem kötelező mellékletek. Kötelező a pedagógiai tevékenységet és a havi nettó bért igazoló dokumentum. Ezeket a munkaadó közvetlenül a nyomtatványon igazolja, de a Művelődéstámogató Alap elfogad külön e célból kiállított igazolást is, amely nem lehet 30 napnál régebbi. A havi nettó bérre vonatkozó adat azért nagyon fontos, mert a havi törlesztőrészlet nem haladhatja meg a nettó bér egyharmadát. Ha az igénylő szeretné, hogy kérvényét előnyben részesítsék, csatolhat néhány nem kötelező dokumentumot – például a főiskolai oklevele másolatát, mellyel igazolja, mikor fejezte be tanulmányait, ugyanis 5 évig kezdő pedagógusnak számít. Ezen kívül mellékelhető valamilyen dokumentum arról, hogy a szociális biztosításról szóló törvény alapján rokkantnak számít – ezt a munkaadó közvetlenül a nyomtatványon igazolhatja, de lehet csatolni az ún. ŤZP-igazolványt, esetleg a Szociális Biztosító által kiállított dokumentum másolatát is. Továbbá, csatolható igazolás a hátrányos szociális helyzetével összefüggő egyéb körülményről vagy arról, hogy az igénylőnek van házastársa, aki ugyancsak pedagógus.

3. Fontos, hogy a kért összeget és futamidőt pontosan tüntessük fel. Előfordul, hogy az igényelt összeget rosszul adják meg, például kérik a lakásfelújítás árát, miközben feltüntetik a teljes konkrét összeget, amelyet nem kerekítenek egész százasokra. Aki nem tüntet fel semmilyen összeget, automatikusan a legalacsonyabb hitelt – 1000 eurót – hagyják jóvá számára.

4. A 10 ezer eurónál nagyobb kölcsön kötött felhasználású, kezesre van szükség, és a következő célokra lehet fordítani:

– családi ház vagy lakás vásárlására

– családi ház építésére, kiegészítésére, felújítására, karbantartására

– építkezési telek vásárlására

– tulajdonrész vásárlására a lakásszövetkezettől lakásszerzés céljából

– lakberendezés vásárlására

– személygépkocsi vásárlására

– külföldi vagy hazai továbbtanulás céljából

– a kereskedelmi bankoktól felvett hitelek törlesztésére.

5. A harmadfokú felsőoktatási képzésben részt vevők, azaz a doktoranduszok diákhitelre és pedagógushitelre egyaránt jogosultak lehetnek, de egyszerre mindkét típusú kölcsönt nem vehetik fel, és a későbbiek folyamán sem kombinálhatják. Vagyis, mielőtt valaki igényli valamelyik hitelfajtát, előbb mérlegelnie kell, mi éri meg jobban, és a jövőben mire lehet még szüksége. Például a nappali tagozatos doktorandusz diák- és pedagógushitelt egyaránt intézhet, a levelező tagozatos csak diákhitelben részesülhet. Diákként legfeljebb 5 ezer, pedagógusként maximum 15 ezer eurót kaphat. Diákként mindig szüksége van kezesre, és a futamidő 5–10 év lehet, pedagógusként 3 ezer euró feletti tétel esetében kell kezes, és a futamidő 8–15 év közötti.

(sza)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?