Tízezrek tüntettek Londonban is Floyd halála miatt

George Floyd Tüntetés – London

Tízezrek tüntettek Londonban szerdán a fajgyűlölet ellen a fekete bőrű amerikai George Floyd halálához vezető minneapolisi rendőri erőszakot követően.

A fegyvertelen afroamerikai férfi azután halt meg, hogy múlt hétfőn letartóztatás közben egy fehér rendőr a nyakára térdelt. A brutális letartóztatás az 1960-as évek polgárjogi harcai óta a fajgyűlölet elleni legnagyobb tüntetéshullámot váltotta ki az Egyesült Államokban.

A tüntetők a világ több városában az utcára vonultak George Floyd iránti szolidaritásuknak hangot adva és kifejezve dühüket a rasszizmus miatt.

A londoni tüntetők George Floyd nevét és a „Számítanak a fekete életek” jelszót skandálták a belváros felé menetelve.

A Parlament terén, a Trafalgar téren és más helyszíneken sokan fél térdre ereszkedtek, a himnusz alatt térdelő Colin Kaepernick amerikaifutball-játékos módjára tiltakozva, hogy elítéljék a feketék elleni rendőri brutalitást.

Néhány tüntető felszólította a megmozdulást biztosító rendőröket a „térdelésre”, többen eleget is tettek a felszólításnak.

„Azért jöttünk ide a barátainkkal, hogy megkongassuk a vészharangot, hogy zajt csapjunk a felsőbbrendűségi rendszerek lebontása érdekében” – mondta Karen Koromah 30 éves projektmenedzser a Reuters hírügynökségnek.

A Downing Street 10, a miniszterelnöki hivatal előtt többen fütyültek, mások a New Scotland Yard, a londoni rendőrkapitányság épülete előtt fütyültek és térdepeltek.

Egyes tüntetők kezében „Az Egyesült Királyság nem ártatlan: a kevésbé rasszista is rasszista”, „A fajgyűlölet globális kérdés” feliratú transzparenseket tartottak.

A megmozdulás szinte teljes nyugalomban folyt, mindössze néhány perces összetűzés volt rendőrök és a tüntetők között a Downing Street 10 előtt.

Boris Johnson brit kormányfőt, aki a tüntetés idején az épületben tartózkodott, és a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos napi sajtótájékoztatóját tartotta, arról kérdezték, mit mondana Donald Trump amerikai elnöknek Floyd haláláról és az azt követő tüntetésekről.

„Gyászolom George Floydot, megdöbbentést és undort éreztem amiatt, ami vele történt” – mondta.

„Azt üzenem Trump elnöknek, mindenkinek az Egyesült Államokban Nagy-Britanniából – és meggyőződésem szerint ezt a véleményt osztja az emberek túlnyomó többsége világszerte –, hogy a fajgyűlöletnek és a rasszista erőszaknak nincs helye a társadalmunkban.”

Johnsont a múltban több rasszistának tartott kijelentése miatt bírálták. 2018-ban külügyminiszterként azt írta egy napilapban, hogy a burkát viselő muszlim nők úgy néznek ki, mint a bankrablók vagy a levelesládák.

A Downing Streeten néhány tüntető most is azt skandálta, hogy „Boris rasszista”.

A brit rendőrség vezetői elmondták: megdöbbentek azon, ahogyan Floyd az életét vesztette, és az amerikai városokban kitört erőszak miatt, de felszólították a brit tüntetőket, hogy működjenek együtt a rendőrséggel, miután a koronavírus-járvány miatti korlátozások továbbra is érvényben vannak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?