Trianon 100 – megemlékezések, műsorok

fff

A június 4-ei, a nemzeti összetartozás napja és az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója alkalmából tartandó megemlékezések közül válogattunk. A rendezvényeken a kötelező higiéniai szabályok betartásával lehet részt venni.

Komárom
Trianon 100 – Emlékműsor a nemzeti összetartozás napja alkalmából 
Az emlékműsor június 6-án 19.00 órakor lesz az Egressy Béni Városi Művelődési Központ nagytermében. A belépés ingyenes!
Az eseményt élőben is közvetítik az művelődési központ YouTube- és Facebook-csatornáin.
Az est szereplői: Boráros Imre (Kossuth-díjas), Dráfi Mátyás (Jászai Mari-díjas), Gál Tamás (Jászai Mari-díjas), Culka Ottó, Lakatos Róbert, Ollé Erik, Szvrcsek Anita, Kiss Szilvia, Matusek Attila, Olasz István, Dégner Lilla, Balla Barnabás, Pálinkás Andrássy Zsuzsanna, Vadkerti Imre, Bertók István és Sipos Dávid, valamint a Folkkvartett.
Táncosok: Domján Máté és Kukucs Eszter, Gálik Gábor és Gálik Klaudia.
A jelenlegi helyzetre való tekintettel az előadáson csak 100 fő tartózkodhat, ezért a szervezők kérik, hogy részvételi szándékukat jelezzék a következő e-mail-címen: msks.vmk. komarno@gmail.com. 

Dunaszerdahely
Hagyományos gyertyagyújtásra hívnak mindenkit június 4-én 20.00-ra a Városi Sport- és Szabadidőparkba, a Trianon-emlékfához.

Somorja 

A somorjai Mozi klub  június 4-én 20.40-től emlékezik meg a nemzeti gyásznapról, a rendezvényt közvetítik a klub Facebook-oldalán. 
Közreműködik Végh Lili és Tám Dóri egy népdalcsokorral.
Beszédet mond Kovács László volt történelem szakos tanár és gimnáziumigazgató. Óváry Péter pedig egy verssel készül. 
A megemlékezés Lakatos Áron és barátainak népzenei koncertjével zárul. 

A Csemadok somorjai alapszervezete és a Via Nova – Új Út Somorja Ifjúsági Csoport közösen emlékezik a trianoni békediktátum 100. évfordulóján.
16.30 – csatlakozás az össznemzeti harangozáshoz 
16.32 – istentisztelet
17.00 – megemlékezés a tejfalui temetőben
18.00 – szentmise a 100 éve elszakított nemzetrészek összetartozásáért a somorjai Nagyboldogasszony-plébániatemplomban
18.40-kor gyertyagyújtás és megemlékezés a Fő téren, gyászünnepi szónok: Popély Gyula.
A Csemadok somorjai alapszervezete a megemlékezést élőben közvetíti.
19.30 – online közvetítés: emlékkereszt-avatás és Popély Gyula előadása a Via Nova – Új Út somorja oldalon
20.00 – tűzgyújtás a somorjai Corvin Mátyás Alapiskola szervezésében az iskola udvarán.

Galánta

Június 4-én a Csemadok székházának udvarán 20.00 órától mécsesgyújtással és koszorúzással összekötött megemlékezés.

Dunaújfalu 
Gyertyagyújtással emlékeznek a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján a dunaújfalui templom udvarán a hősi halottak emlékművénél június 4-én, 19.00-kor.

Ekel
Június 4-én tartanak megemlékezést. 
16.30 – kopjafaavatás a református templom udvarán (Baják Szabolcs alkotása)
17.00 – gyertyagyújtás a világháborús emlékműnél a temetőben, a szervezők mindenkit arra kérnek, vigyenek magukkal egy mécsest.
Gyertyagyújtás után baráti beszélgetés a Nappali bár udvarán, az összetartozás tüzének meggyújtása 18.00 órakor.

Nádszeg 
Trianon 100. évfordulójáról Nádszegen június 5-én emlékeznek meg.
Program:
17.30 szentmise a nádszegi Szent István király katolikus templomban
18.00 megemlékezés a Hősök emlékművénél.


Hegysúr
Június 4-én 16.30-tól szentségimádás lesz Hegysúron a kápolnában.


Éberhard 
A Csemadok Szenci Területi Választmánya és a Csemadok éberhardi alapszervezete június 4-én 16.30 órakor az éberhardi Apponyi-kápolnába várja az érdeklődőket, ahol a trianoni békediktátum 100. évfordulóján megemlékezést tartanak.


Szenc
Június 4-én 20 órai kezdettel a Hősök szobránál tartanak a nemzeti összetartozás napja és a trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából megemlékezést, gyertyagyújtást.

 

Érsekújvár
A trianoni békediktátum 100. évfordulója előestéjén, június 3-án 18.30-kor tartanak megemlékezést a Csemadok-székház előtti téren. Beszédet mond Popély Gyula történész. 


Rimaszombat
Június 4-én 16.32-től megemlékezést tartanak a rimaszombati városi temetőben a Nagy Háború hőseinek sírjainál. Foglár Gábor szavalata után Kerényi Éva történész előadása hangzik el, majd Szerekován János operaénekes énekel. A megemlékezést követően a szervezők Nagybalogra várják az érdeklődőket az összetartozás tüzének fellobbantására.

Kassa
Június 4-én Kassán több eseményre várják az érdeklődőket.
10.00 – szabadtéri muzsika a Domonkos téren. Hagyományos magyar hangszereken zenél Kováts Marcell és Balog Erzsébet. A koncert a templom bejárata előtti kis téren lesz.
16.00 – Akikért a harang szól, ökumenikus közös ima a református templomban
16.40 – Trianon és előzményei, Balassa Zoltán történész előadása
20.20 – összetartozásunk tüze – Felső Bankó.


Királyhelmec
A Bodrogközi Magyar Közösségi Házban június 4-én 21 órától várják az érdeklődőket, akiktől azt kérik a szervezők, hogy vigyenek magukkal egy-egy mécsest. Fellép az Árvalányhaj énekcsoport, valamint Dégner Lilla és Szpisák Gyula a kassai Thália Színházból.

fff

A trianoni békeszerződés kapcsán megszületett a huszadik századi magyar történelem egyik legnagyobb hatású, sokat idézett, emblematikus beszéde, Apponyi Albert gróf felszólalása. A felszólalásról új történelmi filmdráma készült Rátóti Zoltán főszereplésével, A beszéd – Apponyi a magyar ügy védelmében címmel. A film alkotói azt tűzték ki célul, hogy a lehető legszemélyesebb képet adják arról, mit jelentett a trianoni békeszerződés aláírása a magyar államférfiaknak és a népnek. A néző a rekonstruált, dramatizált jeleneteken keresztül nem csupán tanúja lehet Apponyi beszédének, de képet kaphat a tárgyalások atmoszférájáról, történész megszólalások segítségével kiegészítheti tudását, és az izgalmas vizuális megoldások segítségével belehelyezkedhet a békedelegáció helyzetébe. 

A filmet június 4-én 20.15-kor vetítik a Duna Televízióban

dd

A Kézfogás közös eléneklése

Szarka Tamás a Kézfogás című dal közös eléneklésére hívja a világ magyarjait a nemzeti összetartozás napján, június 4-én. A felhíváshoz a kezfogas.eu oldalon lehet csatlakozni, ahol a dal szövege, zenei alapjai és a Szarka Tamás által énekelt változat is elérhető. Idén elsősorban családok, baráti társaságok, kis közösségek, egyének jelentkezését várják. A Kossuth-díjas énekes, zenész, zeneszerző tavaly a nemzeti összetartozás napján a budapesti Kossuth téren több mint hétezer gyerekkel együtt énekelte el a Kézfogás című dalt. Ezzel egy időben Magyarországon és a határon túl több száz településen énekelték a dalt. A hagyományteremtő szándékkal indított rendezvényről készült kisfilm Szarka Tamás hivatalos YouTube-csatornáján tekinthető meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?