Továbbra is a minőségi kultúra jegyében

Komárom
Komárom |

Az utóbbi bő 3 hónapban jócskán kényszerhelyzetbe került a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ (VMK) is, de kész tervvel vágnak neki az év hátralevő részének.

Eléggé megijedtünk az elején úgy, mint mindenki. Totális bizonytalanságban voltunk. Azt sem tudtuk, hogy mi vár ránk“ - meséli Lakatos Róbert, a VMK igazgatója, milyen hangulat is uralkodott náluk március közepén, amikor épp beindultak volna a tavaszi programjaik. Úgy látja, a kultúra az egyik olyan terület, amelyet a legkeményebben sújt a járványhelyzet – ő például brácsaművészként 3 hónapja nem állt színpadon. Az intézmény vezetését tavaly vette át, és kollégáival a válság ellenére továbbra is azt tervezi, hogy a kényszerszünet után folytatják a komáromi VMK országos jelentőségű helyszínné való fejlesztését. Ennek az egyik legfontosabb állomása a Harmónia-díj őszi átadója, vagy a Kaszás Attila-emlékgála. Utóbbi keretén belül idén egy olyan ösztöndíjat szeretnének alapítani, amellyel hátrányos helyzetű magyar művészeket támogatnának.

Régi és új fellépők

A VMK-ban azért nem voltak tétlenek tavasszal sem. Az első hetekben karbantartást végeztek, s aki lehetett, otthonról dolgozott. Elkészültek az új holnappal, de megtartották a Lehár Ferenc 150. születésnapi évfordulójára tervezett operettgálát is az online közvetítés segítségével. A pénztartalékaiknak köszönhetően az első „klasszikus“ módon megtartott műsoruk március eleje óta a június 6-i Trianon 100 című előadás lesz, amely a VMK közös produkciója a Jókai és a Thália Színházzal. A nézőtéren most hétvégén az előírások szerint 100 ember lehet majd jelen, de az előadást előben közvetítik majd az interneten is. Június 13-án a Csavar Színház, majd Korpás Éva ad elő gyermekműsort.

Ősztől a gyermekek művészeti oktatását is újraindindul, illetve a tavaszi rendezvények jó részét is sikerült erre az időszakra átmenteni. A közönség mégiscsak élvezheti majd Halász Judit, Zorán vagy Csányi Sándor fellépését, de jön még az Alma Zenekar, Zséda, Rúzsa Magdi, vagy például újévkor a Csík Zenekar és Lovasi András, illetve „rendesen“ megtartják a Lehár-gálát is.

Újragombolt kabát

A művelődési központnak anyagilag is jócskán újra kellett és kell még terveznie az évet. Két hónapra minden alkalmazott bérét csökkentették 20 %-kal. Komárom városa hozzájárulásával szerencsére nem volt gond, a betervezett 250 ezer eurós összeget az önkormányzat nem csökkentette még a válság hatására sem, s ennek köszönhetően tudták március óta kifizetni a béreket és működtetni az épületet. Fontos az is, hogy egyes megnyert pályázati támogatásokat is már fel tudtak használni. Ugyanakkor pl. a jegyeladásból származó bevételek gyakorlatilag lenullázódtak, amelyeknek rendkívül lényegesek lettek volna a tervezett tavaszi infrastrukturális fejlesztések miatt. Remélik, hogy az őszi bevételekkel még javíthatnak a költségvetési helyzetükön. S hogy miért? „Az emberek az elmúlt 3-4 hónapban rájöttek, hogy mennyire hiányzik az életükből a kultúra“ - teszi hozzá meggyőzően Lakatos Róbert.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?