Történelmet írhat a Mezőkövesd

Honvéd

Ma 20 órától a tavalyi finalista Honvéd és a története legnagyobb sikerét elérő Mezőkövesd találkozik a labdarúgó Magyar Kupa döntőjében.

Hogy mennyire ki vannak éhezve a magyar futballdrukkerek az élő meccsekre, jól jelzi, hogy a Puskás Arénában még úgyis 9-10 ezer nézőre számítanak, hogy csak tegnap kezdődött meg a jegyértékesítés. A koronavírus-járvány miatti korlátozások továbbra is érvényesek, viszont ezúttal – saját felelősségre – a 65 éven felüli nézőket is beengedik a lelátóra.

Számok a múltból

A Honvéd tavaly még a Groupama Arénában döntőzött a MOL Fehérvárral, és egészen a hajráig őrizte 1:0-ás előnyét, de Scsepovics és Hadzic góljai megfordították a meccset. Így a kispestiek nem tudták megszerezni nyolcadik Magyar Kupa-elsőségüket. Erre ma kapnak egy újabb esélyt, 2009 után kerülhet a serleg ismét az ő vitrinjükbe. 

Mezőkövesdi részről természetesen jóval szerényebb a dicsőséglista, eddig egy elődöntős részvételt tud felmutatni az 1975-ben alakult klub (2016/17, 0:2 és 0:5, Vasas). A történelmi diadalban nagyon bíznak az NB I-ben harmadik helyen álló gárdánál, a szurkolók rendőri felvezetéssel autózhatnak el Budapestre, s még autópálya-matricát sem kell venniük.

Simábbnak ígérkezik így az útjuk, mint kedvenceiknek a döntőbe vezető volt: a MOL Fehérvárt idegenben rúgott több góllal búcsúztatták a legjobb négy között, de rezgett a léc korábban is: az NB II-es Győrt csak hosszabbításban tudták legyűrni (3:2), míg a harmadosztályú Sényő ellen hátrányból kellett fordítaniuk (2:1). 

Azt a Honvéd esetében sem lehet állítani, hogy átgázoltak volna a mezőnyön a kupában. Az elődöntőben tizenegyespárbaj döntött a javukra az MTK-val szemben (kétszer 0:0 után), de a második vonalbeli Haladást is csak idegenben rúgott több góllal tudták legyűrni a nyolcaddöntőben (1:0, 1:2). 

Mire számítanak?

De a múlt kevésbé fog számítani ma a Puskásban, az aktuális forma sokkal inkább.

„A Honvéd kipróbált, harcos csapat, sok csatát megéltek már a játékosai, nyertek bajnokságot, kupát, ismerős nekik a helyzet. Mi is rendelkezünk olyan tapasztalt labdarúgókkal, akik átéltek ilyet, ők is tudják, hogy mit kell tenni ebben a helyzetben – nyilatkozta a tegnapi sajtótájékoztatón Kuttor Attila, a mezőkövesdiek edzője, aki az elődöntőben kapott piros lapja ellenére ott lehet a finálén. – Minden játékos azért futballozik, hogy ilyen mérkőzéseken részt vegyen. Tiszta lelkiismerettel megyünk bele a csatába. Nincs bennünk félelem, bárhogy történik, emelt fővel fogunk lejönni a pályáról.”

Kuttor játékosként négyből négyszer nyert a Magyar Kupa fináléjában, a rivális megbízott vezetőedzője, Pisont István egy-egy győzelmet (1989) és vereséget (1990) tud felmutatni kispesti futballistaként.

"A szív, a lelkesedés, az akarat mind-mind fontos tényezője lesz ennek a párharcnak, ezt szinte mondani sem kell, de azt hiszem, ezen a meccsen a helyzetkihasználás és az egyéni villanások dönthetnek majd. Utóbbiban a Mezőkövesd, de mi is jók vagyunk, bízom benne, hogy a mi egyéniségeink kapnak majd több szerepet a pályán és rólunk szól majd a meccs. Talán egy kicsit előnyben lesz az ellenfelünk, hiszen ők szombaton, míg mi vasárnap játszottunk a bajnokságban, így egy nap fórjuk van a regenerációt illetően” – mondta klubja honlapjának Pisont.

Ha a rendes játékidő végén döntetlennel állnak a csapatok, akkor kétszer 15 perc hosszabbítás, majd tizenegyesrúgások következnek. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?