Sztárok életmódja: Megkeresi a szerep színét és illatát

Papp Barbara

Papp Barbara gimnazista volt, amikor matektanárnője feladatot adott a diákoknak, miközben kanállal joghurtot evett. Ennek ritmusa, szelíd zaja annyira megnyugtatta, hogy Barbara csak nézte a tanárnőt, és megfeledkezett a feladatról. Ez volt a színésznő első élménye a hangokkal.

Később egyik barátja figyelmeztette, hogy valamelyik hangra ellazult. A Barátok közt Epres Adéljának megformálója akkor döbbent rá, hogy gyakran fordul elő vele ilyesmi. Aztán megtudta, hogy a jelenséget Autonomous Sensory Meridian Response-nek (ASMR), magyarul: önálló érzéki-idegi reakciónak nevezik. Az ASMR-nek több millió rajongója van a világon: vannak „suttogócsatornák”, vagy különös, finom zajokat generáló videók is. Sokan kifejezetten lazításra, relaxálásra használják ezeket. Felolvasnak egy mesét, vagy csak beszélnek, a lényeg a suttogáson van.

A szakemberek szerint az ASMR-jelenség az anya és a magzat kapcsolatára vezethető vissza, arra a kellemes zúgásra, amit a magzat hall, amikor az anya lélegzik. Barbara maga is készített videót suttogásról, lágy beszédről, mély hangokról, ugyanis mindenkit más nyugtat meg. Szeret egyedül moziba menni, kávézni, mert a figyelme ilyenkor a külső hangokra irányul. Előfordult, hogy a kávézóban megtetszett neki egy pohár, s megfogta, hogy milyen a hangja, de olyan is megtörténik, hogy amikor könyvet olvas, felvételről lapozgatást hallgat. Szerinte a kettő nagyon jól kombinálható. Van, akinek nem a hang, hanem a könyv vagy a fa illata jelent örömet, kikapcsolódást. Barbara minden szerepe előtt megkeresi a szerep színét és illatát. S ez a próba időszakában nagyon jót tesz neki.

A videókat Barbara nagy kedvvel készítette, s még nagyobb volt az öröme, amikor jöttek a pozitív visszajelzések, hogy jó, amit csinál, mert Magyarországon akkor még nem ismerték a jelenséget. Ráadásul ez a tevékenység többdimenziós élményt jelentett neki: figyelte a zörejeket, hangokat, közben pedig úgy érezte, hogy belső utazást tesz a szervezetében, s átütő erejű, egész testére ható élményben van része. 

(urbán)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?