Filmmúzeum – Tüskevár

dddd

Most, hogy premierfilmekről egyelőre nem igazán tudunk beszámolni, új rovatunkkal betérünk a filmmúzeumba, és onnan kiérlelt, értékes alkotásokat, mozgóképes örökzöldeket igyekszünk válogatni, olvasóink figyelmébe ajánlva azokat. 

Olyan régi, régebbi filmremekeket porolunk le, amelyek a mindennapi életből merített, valós emberi történeteket mesélnek el, az elérhető legnagyobb mértékű autentikus megjelenítés igényével. De időről időre olyan, újabb mozikat is leemelünk a filmmúzeum képzeletbeli polcairól, amelyek a filmes technikai vívmányok alkalmazásával tökéletesen mossák egybe a valóságot a virtualitással. A szándék, hogy a filmmúzeum legjobb darabjait nézzük újra – együtt. 

Egy nyáron át Matula szárnyai alatt

Hogyan lehet ezt elmesélni? – kérdezi a befejező, Búcsú a berektől című epizódban Tutajos, miután elhagyja nyaralása helyszínét, a tüskevárat, és városi ismerőseinek, osztálytársainak élménybeszámolót akar tartani arról, kivel, mivel, hol és hogyan töltötte a vakációt. 

Való igaz, nehéz szavakkal visszaadni a báját, a hangulatát, a lassan csordogáló, élményszerű lefolyását a Fejér Tamás rendezte Tüskevár című nyolcrészes, ma már klasszikusnak számító ifjúsági sorozatnak. 1967-ben mutatta be a televízió, és méltán tartják a magyar tévéfilmgyártás akkori, sikeres és termékeny korszaka egyik mérföldkövének. 

Nehéz visszaadni szavakkal a Kis-Balaton környezetének a kockákon látható buja, tüskevárszerű vadonjellegét, amelyet Mezei István beleélős fényképezéssel örökített meg. Élmény követni nyári pompájában a kivételes szépségű természeti tájat, a vadvízi világot, a növényrengeteget, a leskunyhóból a nádas élővilágát, vagyis a környezet érintetlen szabadságát, ahogy ma már nem létezik. Felkorbácsolt érzelmeket lecsitító, lelket nyugtató, a mindennapok őrlő sodrából kiragadó, kellemes hangulatot ragaszt a nézőre Mezei István mozgóképpé komponált látványvilága. Gyereknek és felnőttnek egyaránt nagy élmény megnézni a Tüskevár egy-egy epizódját, belefeledkezni ennek az utánozhatatlanul szép filmnek a fekete-fehér valóságába, és hagyni, hogy a természet morajlása, a berek zsongása magával ragadjon. 

Persze a film jóval több ennél: ez a klasszikus ifjúsági sorozat, amelyet az MTVA DVD-n is megjelentetett, e csodás környezetben játszat le Fekete István regénye alapján egy megkapó, mélységesen emberi történetet. Tutajos (Seregi Zoltán) kalandjait, akit a szülei a nyári vakációra vidékre küldenek az állami gazdaságot igazgató nagybátyjához. Ő viszont elfoglaltsága miatt városi unokaöccsét a sokat megélt Matula bácsi (Bánhidi László) gondjaira bízza, aki a nyarat a nádasban, egy kis kunyhóban tölti. Matula, a természet jó ismerője mellett és a hűséges kutya, Csikasz társaságában Tutajos megfizethetetlen leckét kap, bölcsességet, tapasztalatot gyűjt emberségből, természetismeretből, eligazodásból az életben. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?