Gyermeknap a neten

rrr

Idén más lesz a gyermeknap, mint eddig. Elmaradnak a színes programok, helyette mehetnek óvodába és iskolába a srácok, ha szüleik jónak látják. Szerencsére a színházak és a zenészek nem feledkeztek el róluk, a hétvégén és hétfőn is számos online néznivalóval kedveskednek a gyerekeknek. Ezek közül ajánlunk néhányat.

Óz, a nagy varázsló történetét mindenki ismeri, a filmet és a musicalt is sokan látták. A Kolozsvári Állami Magyar Színházban azonban egy teljesen új változatot állítottak színpadra, új szöveggel, új zenével, a mai kor emberéhez szólva. Lyman Frank Baum történetét megtartották, továbbra is a barátságról, bátorságról, szerelemről, és nem utolsósorban az útkeresésről lesz szó. A hangsúly azonban a társadalmi hasznosságon és érdek nélküli segítségnyújtáson van. Zalán Tibor szövegkönyvét Puskás Zoltán alkalmazta színpadra, a dalokat Andres Mariano Ortega és Erős Ervin írta. Az előadás vasárnap 10 órától látható, és június 1-én egész nap visszanézhető a színház Facebook-oldalán. 

A Csudabogarak című zenés mesejáték főszereplői nem emberek, hanem egy jól szervezett hangyaboly lakói. Itt minden a munkáról és fegyelemről szól, a hangyakatonák egész nap gyűjtögetnek. De mi történik, ha egyszer csak az égből a fejükre pottyan egy olyan találmány, amely örökre megváltoztatja az életüket? Egy bátor hangyaközlegény története ez, aki útra kel az égi ajándékkal, és fura barátaival együtt felfedezi a világot. A darab szerzői Nyakas Krisztina, Egyed Brigitta, a zenét Süle Zsolt írta, az előadás rendezője szintén Egyed Brigitta. Megtekinthető vasárnap 11 órától kezdődően másnap 11 óráig a veszprémi Pannon Várszínház YouTube-csatornáján. 

Az Ivo Andrić meséjéből készült Aska és a farkas című előadás a felnőtté válás problémáit boncolgatja. Főszereplője az izgő-mozgó, különc Aska, a nyáj fekete báránya. A nyáj akaratával és előítéleteivel szembeszálló anya mindenben támogatja lányát: iskolába íratja, majd balettiskolába viszi. És közben remegve félti a farkasoktól. Nem is alaptalanul: Aska egy nap valóban farkasok közé kerül, életét a tánc és az általa ébresztett szerelem menti meg; a boldog vég azonban elmarad, a farkasvezért lelövik a vadászok. Aska először tapasztal mély fájdalmat, számára véget ér az ártatlanság kora. 

A mesét színpadra adaptáló Zalán Tibor más konfliktusokat is szellemesen mutat meg: a különcséggel járó mindennapi harcot, a kívül rekedés szociológiai problémáját, a vidéki és urbánus életmód közti különbségeket. Például Aska a városban megismert klasszikus balett ellentétét találja meg a rocker farkasoknál. Az előadás már most elérhető, egészen vasárnap estig, a Szabadkai Népszínház Magyar Tagozatának YouTube-csatornáján. 

A Gőgös Gúnár Gedeon egy remek „beavató könyv”. Varga Katalin 1962-ben úgy írta meg a szövegeket, hogy a könyv elején még elkerül bizonyos betűket, így az ábécével csak ismerkedő elsősök is képesek elolvasni a rövid meséket, verseket. A szerző unokája, Tarján Veronika énekes, színész, drámapedagógus kitalálta, hogy zenésítsék meg ezeket a szövegeket. Előbb lemezre énekelte őket, majd Veronaki nevű együttesével koncertprogramot állított össze belőlük. A friss Fonogram-díjas zenekar koncertjét online lehet követni a gyermeknapon, hétfőn 17 órától a Kónya Ádám Művelődési Ház hivatalos Facebook-oldalán. 

Szintén hétfőn, 15 órakor veszi kezdetét a Gyereknapi és pünkösdi cirkuszolás az ekecsi Kuttyomfitty Társulat jóvoltából, akik arról sem feledkeztek el, hogy idén egy napra esik pünkösd hétfője és a gyerekek felemás ünnepe. A néptáncra épülő Cirkusz Folklórikuszban olyan világszámok láthatók, mint a ripsz-ropsz csapásolás, helyben forgás irniksz-birniksz, lavírozás öt üveggel, kunsztok három bottal. De találkozhatunk Barnabással, a Csallóköz egyetlen táncoló barna medvéjével is a társulat Facebook-oldalán. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?