Több jogász szerint is csak június közepéig tarthat a veszélyhelyzet

koronavírus

A kormány által 2020. március 16-án kihirdetett veszélyhelyzetnek legkésőbb az első kihirdetésétől számított 90 napon belül, vagyis június közepén meg kell szűnnie.

A törvény értelmében a veszélyhelyzet nem hosszabbítható meg. Ebben egyetért Lucia Berdisová, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) Állam és Jogtudományi Intézetének munkatársa, valamint Marek Domin, a pozsonyi (Bratislava) Komenský Egyetem alkotmányjogi tanszékének docense is. Arról viszont már mindketten másként vélekednek, hogy a veszélyhelyzet kihirdethető-e másodszor is.

Berdisová szerint a nemzetbiztonságról szóló alkotmánytörvény szövegét megszorítóan kell értelmezni. „Éppen a megszorító értelmezés véd meg minket attól, hogy a hatalom visszaéljen a veszélyhelyzet intézményével, és erodálja a jogainkat” – hangsúlyozta. Megjegyezte, hogy a törvény értelmében a rendkívüli helyzet meghosszabbítható, a veszélyhelyzet azonban nem. A veszélyhelyzet újbóli kihirdetése szerinte a törvény megkerülését jelentené. Úgy véli, az alkotmánytörvény alkotói nem számoltak egy ilyen jellegű világjárvánnyal.

A szakértő hangsúlyozta: nem a 90 napos határidő a lényeg, hanem az, hogy a veszélyhelyzetet csak a legszükségesebb mértékben, és a szükséges időre lehet kihirdetni. Így az visszavonható a 90 napos határidő letelte előtt is. Ha ez nem történik meg, 90 nap után automatikusan megszűnik.

Domin ugyanakkor el tudja képzelni, hogy ha a 90 napos határidő letelte után is fennállnak majd a veszélyhelyzet kihirdetését indokoló körülmények, akkor újból ki fogják hirdetni azt.

A két jogász abban egyetértett, hogy a 90 nap a veszélyhelyzet első kihirdetésétől számítandó, nem pedig a további területekre való kiterjesztés dátumától.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?