Gröhling megerősítette, hogy tárgyalnak a kilencedik évfolyam megszüntetéséről

Branislav Gröhling

Branislav Gröhling oktatási miniszter (SaS) megerősítette, hogy az alapiskolák 9. évfolyamának megszüntetését tervezi a tárca. A miniszter a szerdai kormányülésen arról tájékoztatott, hogy folyik az egyeztetés, a döntés a szakemberek kezében van.

„Az egyik ok a bilingvális oktatás. A kétnyelvű iskolákba a 8. és a 9. osztályból is felvételiznek gyerekek, az iskolák 5 évesek, sokan már idősebbek, mire elvégzik a középiskolát” – mondta a miniszter. Gröhling hozzátette, ha egységessé akarják tenni a bejutás feltételeit a két tannyelvű iskolákba a 8. vagy a 9. osztály elvégzése után, fel kell tenni a kérdést, hogyan fog kinézni a rendszer. „Felmerül a kérdés, mi legyen a 9. évfolyammal, egyáltalán mi legyen a tananyag a 9. osztályban” – mondta a miniszter.

Szerinte ha marad is a 9. osztály, helyesebb lenne, ha már a 8. évfolyamban eldőlne, milyen középiskolában folytatja a tanulást a gyerek. „Erről a szakembereknek kell dönteniük, nekik kell meghatározniuk a tanulmányi programot az elsőtől a kilencedik osztályig.

„Azt is fontolgatjuk, hogy növeljük a szabadon megválasztott órák számát, és ezen belül az iskola döntené el, melyik tantárgyakra helyezi a hangsúlyt” – tette hozzá Gröhling. A részletesebb terveket június közepén ismertetik.

Gröhling azt is valószínűnek tartja, hogy a 2020/2021-es tanévben nem a megszokott időben kerül sor a Tesztelés 5-re, vagyis a mostani koronavírus-járvány és a távoktatás miatt a következő tanévben később írják meg az ötödikesek a központi országos felmérőt

A finanszírozás egységesítéséről és az alapiskolák felső tagozatán bevezetendő individuális oktatás lehetőségéről is egyeztetés folyik a minisztériumban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?