Horváth Csaba: „12 fordulót már nem lehet lejátszani“

somorjai edzés

A Ligás Klubok Uniója (ÚLK) pénteki ülésén a Fortuna Liga rövidített folytatása mellett azt is javasolták, hogy a II. fociliga ne folytatódjon, valamint, hogy senki ne jusson fel onnan az élvonalba. Horváth Csaba, a somorjai ŠTK klub-elnöke szerint kicsit igazságtalan, de észszerű döntés ez.
 

A II. labdarúgóliga küzdelmeiből 12 teljes forduló volt még hátra, amikor márciusban félbeszakították a szezont a koronavírus-járvány miatt. A kormány intézkedései ugyan lehetővé tették a fennmaradó mérkőzések lejátszását, de a Ligás Klubok Uniója (ÚLK) úgy döntött, praktikus okokból nem folytatódnak a II. liga küzdelmei. A döntés még nem végleges, mivel azt mai ülésén még jóvá kell hagynia a Szlovák Labdarúgó-szövetség (SFZ) végrehajtó bizottságának.

Extra költségek

„12 fordulót már nem lehet lejátszani, ez pluszköltséget jelentett volna a kluboknak. A csapatoknak sok játékossal csak május végéig vagy június közepéig van szerződésük. Ezeket a szerződéseket meg kellett volna hosszabbítani, ha folytatódik a bajnokság – részletezte a problémát Horváth Csaba. – Nem vagyok biztos benne, hogy igazságos úgy befejezni egy bajnokságot, hogy senki sem jut fel és senki sem esik ki, de a Ligás Klubok Uniója úgy határozott, hogy a Fortuna Ligából senki sem esik ki, így a II. liga önhibáján kívül került ebbe a helyzetbe, és alkalmazkodnia kellett. 

A három III. liga a pozsonyin kívül nullázta a bajnokságot (a BFZ bár lefújta az idényt, érvényben hagyta az eredményeket – a szerk. megj.), így a II. ligába valószínűleg senki sem fog feljutni.

Egyetlen szavazat

A pénteki ülésre a II. ligás klubok egyetlen személyt delegálhattak, így Peter Švec, a II. ligás klubok szövetségének elnöke egyedüliként képviselte az egész másodosztályt. „Ez egy belső rendszer, így van kialakítva, ehhez kell alkalmazkodni. Nincs nagy beleszólása a II. ligának ebbe az ügybe, viszont van egy különbizottság, ahol meg tudjuk beszélni ezeket a dolgokat – mondta Horváth. – Kicsit igazságtalan a II. ligára nézve a kialakult helyzet, mivel senki sem juthat fel, másrészt viszont nem volt befejezve a bajnokság, így érthető.ˮ

A másodosztályú kluboknak elsősorban anyagi szempontból okozott volna problémát a folytatás, az elenyésző bevétel mellett lényegesen nagyobb mértékű kiadással kellett volna számolniuk. Az ŠTK a kialakult helyzet miatt még márciusban megegyezett a játékosaival bizonyos szintű fizetéscsökkentésben.

„A dolgot két oldalról lehet vizsgálni, az első a sportszakmai szempont. A játékosok végigcsinálták az egész felkészülést, és végül csak egy tétmérkőzést játszottak, így gyakorlatilag az egész szezon kárba veszett. A játékosok nem tudták elvégezni azt a munkát, amiért fizetve vannak, ezáltal az értékük is csökkent. A másik szempont a költségvetés, ami csak május 31-ig volt betervezve, hiszen a bajnokság az eredeti szétírás szerint a múlt héten már befejeződött volna. Ha mostantól kezdve még tizenkét meccset kellett volna lejátszani, akkor pluszköltségek merültek volna fel, amiket nehéz finanszírozni. Egy dolog belevágni egy bajnokságba úgy, hogy tudjuk, mikor van vége a szezonnak, de ha nem játszunk mérkőzéseket, a játékosoknak akkor is garantálni kell bizonyos feltételeket, amelyek a szerződésükben szerepeltek.ˮ

Érdekes

KFC: az utolsó pillanatig edzettek

Baráth György, a szintén a II. ligában szereplő komáromi csapat klubelnöke a bajnokság lefújásával kapcsolatban lapunknak elmondta, felkészülve várták a folytatást, és az utolsó pillanatig edzett a csapat. „Talán lehetett volna találni igazságosabb megoldást, de a II. ligás kluboknak nincs igazán lehetőségük ezt befolyásolni. Másrészt velünk ellentétben a szűkebb kerettel rendelkező kluboknak gond lehetett volna a szerda–szombat ritmus, sok helyen amatőr játékosok szerepelnek” – jegyezte meg Baráth, hozzátéve, a focistákat szabadságra küldték, majd lehetőség szerint változatlan összetételben szeretnék elkezdeni a felkészülést a következő szezonra.

(ot) 

Szerdán végleges döntés

A somorjaiak a bajnokság 12. helyén álltak a liga felfüggesztésekor, ez a pozíció bennmaradást ért volna akkor is, ha az eredeti szabályok szerint a másodosztályból kiesik az utolsó négy csapat. 
„Mindenki focizni szeretne, én is fociztam, mindig minden körülmények között játszani akartam. Úgy a jó, ha a pályán dőlnek el a dolgok, de ha ez nem lehetséges, akkor ezt respektálni kellˮ – tette hozzá Horváth Csaba.

Az egyes intézkedéseket (senki sem esik ki a Fortuna Ligából,  nem lesz feljutó és kieső a II. ligában) a Szlovák Labdarúgó-szövetség végrehajtó bizottsága a szerdai ülésen várhatóan jóváhagyja. A másodosztályt vezető besztercebányaiak éles kritikával illették a döntést, és jogi lépéseket helyeztek kilátásba.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?