Ne essünk pánikba a konyhában!

konyha

Biztosan mindenki járt már úgy, hogy volt egy kiváló receptje, amelyet szeretett volna elkészíteni, de nem volt kéznél minden hozzávaló.

Az alábbiakban adunk néhány ötletet, hogy mivel helyettesíthetők egyes alapanyagok. Talán még jobb is lesz a végeredmény, mint az eredetivel lett volna! A lényeg, hogy ne essünk pánikba, nézzünk körül a konyhában/kamrában, és legyünk kreatívak!

Liszt: A sima lisztet helyettesíthetjük rétesliszttel vagy teljes kiőrlésűvel; utóbbi esetben kicsit több folyadék kell a tésztába. Liszt helyett használhatunk étkezési keményítőt is, egy részét kiválthatjuk kakaóval, őrölt dióval vagy darált zabpehellyel.

Tojás: Használhatunk helyette hiányzó tojásonként 8,5 dkg cukrozatlan almát vagy sárgabarackpürét. Két tojás fehérjével is helyettesíthetünk egy egész tojást.

Cukor: A finomított kristálycukor helyett jó a barna cukor, porcukor vagy méz, esetleg mesterséges édesítő. Az utóbbinak a használata azért nem egyszerű, mert a legtöbb édesítőszer sütéskor elveszti édesítő hatását, és a kelt tészta a cukor hiánya miatt összeesik. Pudingos krémbe azonban gond nélkül tehetünk édesítőt – csak akkor adjuk hozzá, amikor a krémet levettük a tűzről.

Zsiradék: Olajat, vajat, margarint nyugodtan helyettesíthetünk egymással. Az olajak közül a legjobb valamilyen ízmentes növényi (pl. napraforgó-) olaj.

Tejtermék: A tej, tejszín, joghurt vagy tejföl tetszés szerint felcserélhető egymással. Jól használható a kávétejszín 1 : 1 arányban vízzel keverve.

Gyümölcs: Használjunk helyette másikat. Az idénynek megfelelők a legjobbak, de alkalmazhatunk fagyasztott gyümölcsöt, befőttet, konzervet vagy akár beáztatott aszalt gyümölcsöt, esetleg kandírozottat is; utóbbi esetben csökkenteni kell a cukor mennyiségét.

Csonthéjasok: Szabadon felcserélhetők egymással, legyen szó dióról, mogyoróról, manduláról, kesudióról vagy akár pisztáciáról.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2020/21. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?