A vasárnapi munka még mindig százezreket érint

pékek
Pozsony |

A koronavírus-járvány miatt Szlovákiában rendkívül heves vita alakult ki a vasárnapi boltzárral kapcsolatban. Egyre többen követelik azt, hogy vasárnaponként a járvány lecsengését követően is maradjanak zárva az üzletek. A felmérések szerint azonban a vasárnapi munka Szlovákiában nem csupán az eladókat sújtja.

„Szlovákia azon uniós tagországok közé tartozik, amelyekben a legnagyobb az aránya a vasárnaponként is munkára kényszerített alkalmazottaknak” – nyilatkozta lapunknak Eva Sadovská, a Wood & Company befektetési és tanácsadó társaság elemzője, az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat adataira hivatkozva. Míg a szlovákiai munkavállalók 31 százaléka kénytelen vasárnaponként is dolgozni, az uniós átlag nem egész 24 százalék, Németországban azonban ez az alkalmazottak kevesebb mint ötödét érinti.

„Hogy Szlovákiában ilyen nagy a vasárnap is dolgozók aránya, az a szlovák gazdaság irányultságával magyarázható. Az országban az átlagosnál is több embert foglalkoztat az ipar, márpedig az iparvállalatok jelentős része megállás nélkül dolgozik, vagyis elengedhetetlen a hétvégi munkavállalás”

– tette hozzá Sadovská. Az elmúlt években azonban némiképp javult a helyzet, hiszen 2006-ban még az alkalmazottak 36 százaléka dolgozott vasárnaponként is.

Hogy a hétvégi munkavállalás nem csupán az üzletekben dolgozókat érinti, azt a Statisztikai Hivatal is alátámasztja. Eszerint Szlovákiában jelenleg nagyjából 786 ezren dolgoznak vasárnaponként is, miközben a kiskereskedelemben foglalkoztatottak nagyjából 168 ezren vannak, és közülük sem dolgozik mindenki vasárnap.

„Az összes adatot figyelembe véve, jelenleg nagyjából 650–700 ezer az olyan munkavállalók száma Szlovákiában, akik nem az üzletekben dolgoznak, vasárnaponként azonban be kell járniuk a munkába”

– mondta Sadovská. Többségüket az iparban, a vendéglátóiparban és a mezőgazdaságban foglalkoztatják, nem beszélve az egészségügyről, a rendőrségről és a tűzoltókról. Sadovská szerint a vasárnapi boltzárral kapcsolatos vitában így a többi alkalmazottról sem szabadna megfeledkeznünk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?