Hét pont a magyar képviseletért

összefogás vél

Hét elvi alapvetés, aminek teljesülnie kell ahhoz, ha még valaha szeretnénk eredményes magyar képviseletet a szlovák parlamentben. Fájdalmas, de megkerülhetetlen önvizsgálat vár ránk. 

Lassan indul az útkeresés arra vonatkozóan, hogy merre tovább. Sajnos azonban az eddigi nyilatkozatok leginkább óhajokat és vágyakat fogalmaztak meg, amelyek remekül passzolnának egy elbeszélő költeménybe, mintsem egy politikai programba. A politikusok részéről a ködösítés valahol érthető, hiszen amit nem ígérnek meg, azt nem lehet rajtuk számon kérni. Azt is be kell vallanunk, hogy ritka képmutató népség vagyunk, ezért bizonyos témákat távolról kerülnie kell mindenkinek, aki képviselő akar lenni. Ez értelemszerűen nem segíti a nyilvános párbeszédet. Úgyhogy segítek:

következzen hét pont, melyeknek teljesülniük kell, ha még valaha szeretnénk hatékony szlovákiai magyar parlamenti képviseletet látni.

1. Csak egy magyar párt (aka. „összefogás”). Az első és egyetlen pont, amiben talán mindenki egyetért. A szlovákiai magyarság egy része már idén is szlovák pártokra szavazott, ha ez a kormány csak annyit tesz, hogy megtartja a status quót, négy év múlva ez sokkal több lesz. Az erők felaprózása nem teszi lehetővé az ötszázalékos küszöb megugrását. Ez egyáltalán nem természetes helyzet, de a számok nem hazudnak. Fiatalítani nyilván kell, de nem ész nélkül: az „öregek” kapcsolatait és tapasztalatát egy lelkes huszonéves sem fogja pótolni.

2. Csak a szlováksággal együttműködve – legalábbis, ha eredményeket akarunk elérni. Csapkodhatjuk az asztalt és játszhatjuk a nagy magyart a saját táborunk felé, de reális eredmények csakis a többségi nemzettel együttműködve, kormánypozícióban születtek, ez igaz a Hídra és korábban az egységes MKP-ra is. Kisebbségiként izolációs politikát folytatni egyenes út a csendes elmúlás felé.

3. Csak a többi kisebbséggel együtt. Egy szlovákiai magyar pártnak minden itt élő kisebbséget képviselnie kell. Romákat, ruszinokat, németeket – de bizony a muzulmánokat és a homoszexuálisokat is. Lehet, hogy egyesek szerint most összekevertem a szezont a fazonnal, de nem. Ha bármilyen – nemzetiségi, vallási, szexuális – kisebbség jogai sérülnek, a szlovákiai magyar képviseletnek nem szabad hallgatnia.

Az efféle jogtiprás mögött ugyanis mindig ugyanaz a logika áll: különbözik tőlem, ezért kevesebbet ér.

Legyünk önzők és segítsünk a többi kisebbségnek, mert az efféle gyűlölet bármikor ellenünk fordulhat.

4. Csak az EU-n és a NATO-n belül. Ez a két intézmény biztosan nem tökéletes, de két olyan értéket garantál nekünk, melyek egyáltalán nem olyan maguktól értetődőek, mint amilyennek hisszük őket: a szabadságot és a békét. Továbbá jogegyenlőséget és egy felsőbb fórumot, ahová fordulhatunk, ha itthon elfogytak a lehetőségek: ld. az elmúlt napokban nagy port kavart földelkobzási ügyet.

5. Csak egyenlő partnerként. Az a baj, hogy az elmúlt évtizedek nem voltak túl kegyesek a szlovákiai magyarsághoz, és

addig verték belénk, hogy kevesebbet érünk, mint a többiek, míg magunk is elhittük.

A politikai elitünk fel tudott mutatni eredményeket, de ezeket sokszor előnytelen alkuk segítségével érte el. Mondhatja valaki, hogy a politika így működik, de valószínűleg nem csak én érzem úgy, hogy az elmúlt évtizedek során valahogy mindig kevesebbet kaptunk, mint amennyit adtunk. Ennek véget kell vetni.

6. Csak saját magunkra építve. Abba kell hagynunk a picsogást: senki nem tartozik nekünk semmivel. Aki abban bízik, hogy a jelenlegi kormánykoalíció meg fogja oldani a kisebbségi magyarok problémáit, annak van egy eladó birtokom a Holdon. Ugyanezt mondhatom annak is, aki szerint a Fidesz puszta nemzettársi szeretetből önti a magyar adófizetők pénzét bizonyos szlovákiai magyar szervezetekbe.

Ha kívülről várjuk a megváltást, soha nem fogunk egyről a kettőre jutni.

Ez nem azt jelenti, hogy be kell zárkóznunk a saját kis gettónkba: épp ellenkezőleg, minél több kapcsolat, minél több partner kell, hogy ne legyünk ráutalva egy-egy „nagy kutya” kegyeire.

7. Csak átláthatóan. Az utolsó pont, melynek magától értetődőnek kellene lennie, és amit leginkább hiányolok az összefogás és a fiatalítás mantrái mellől. Egyszerre a legegyszerűbb és a legnehezebb: mindenki kívánatosnak tartja, csak neki magának ne kelljen megtennie.

Ennyi. Hét pont, ez a minimum. Ha kipipáljuk, akkor nem muszájból vagy befogott orral fogunk szavazni a következő választáson.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?