Sztárok életmódja: Futni jó

Lajkó CsabaLajkó Csaba

Rengeteg sportággal próbálkozott még fiatal korában, mert sporttagozatos gimnáziumba járt – egyebek mellett ötés tízpróbázott, gyalogolt –, végül valóban az atlétikánál kötött ki, de csak jóval később.

A Spártai Hős (Spartathlon 246 km Athén és Spárta között), a többszörös magyar bajnok ultrafutó, Lajkó Csaba azután kezdett vele komolyan foglalkozni, miután leszerelt a katonaságról, s kicsit lazábban vette az életet.

Nem vetette meg a cigit, a kávét, a sört, elkényelmesedett, s egyszer csak azon kapta magát, hogy egy mázsát mutat a mérleg. A hiú embernek, mint amilyen ő – s ezt nem is titkolja -, nem volt kellemes belenézni a tükörbe.

Egy cseppet sem tetszett neki az, amit látott. Ráadásul a hájtömeghez egészségi problémák is társultak: magasra szökött a vérnyomása, a koleszterinszintje, orvoshoz kellett fordulnia, aki gyógyszereket írt fel, de Lajkó nem akart pirulákon élni.

Nekilátott hát az öngyógyításnak.

Először is megváltoztatta az étkezését, s a szomszédok nagy örömére a 4. emeleten kezdett el ugrálni, tornázni, s a háj háromnegyed év alatt valóban eltűnt, vele együtt az egészségi panaszok is. 2005-ben elkezdett futni: előbb csak kisebb távokat. 2006ban már először futotta az első félmaratonit, majd ugyanabban az évben a maratonit. 2014-ben a 24 órás futás országos bajnoka lett, és ez utóbbiban elért pályacsúcsa nemzetközi viszonylatban a 10. legjobb eredmény volt.

2008-ban körbefutotta a Balatont, és úgy gondolta, az ultratávokból elég is, de valami hajtotta. 2010 óta jótékonysági futóversenyeket szervez, keresi az újabb kihívásokat. Amikor futni kezdett, nem kért senkitől segítséget, ma már azt tanácsolná a kezdő futóknak, hogy kérjenek tanácsot, mert a helyes mozgással sérülésektől óvhatják meg magukat. Lajkó maga is szervezett annak idején egy közösségi futócsoportot, nem győzte nekik mondani, hogy mit csináljanak.

Ahhoz, hogy elkerüljék a térd- meg az ízületi fájdalmakat, fontos a fokozatosság, és persze a jó cipő! S van még egy hasznos tanácsa: az eredeti méret helyett legalább másfél-két számmal vegyünk nagyobbat!

Mostanában érzi, pihennie kell. Lajkó Csaba számára az a legjobb kikapcsolódás, ha hétvégén öt-hat-hét órát fut, közben zenét hallgat. Ilyenkor teljesen kizárja a külvilágot. 

(urbán)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?