A belga koronahercegnő katonai akadémiára megy

Erzsébet brabanti hercegnő

Erzsébet brabanti hercegnő, a belga trónörökös egyéves kiképzésre jelentkezik a belga királyi katonai akadémiára, ezzel a szimbolikus gesztussal is azt szeretné, ha megfelelő felkészültséggel kezdhetné meg az uralkodását – közölte szerdán a belga királyi udvar.

A Szász-Coburg-Gothai-ház 18 éves hercegnője augusztus 31-én kezdi meg a tanévet a nagy múltú, 186 éve alapított brüsszeli intézményben, ahol a dinasztia számtalan tagja koptatta már az iskolapadot. A jelenlegi uralkodó, a hercegnő idén 60 éves édesapja, Fülöp király 1978-ban kezdte meg a képzését az akadémián, 1980-ban hadnaggyá nevezték ki, 1981-ben fejezte be a tanulmányait. Erzsébet nagybátyja, Lőrinc herceg és unokatestvére, Amadeo herceg is ezen az akadémián tanult.

A belga uralkodócsaládban hagyománya van a katonai neveltetésnek: a jelenlegi király 85 éves, uralkodói kötelezettségeitől visszavonult édesapja, II. Albert 19 éves korában belépett a haditengerészethez, III. Lipót és I. Albert a gyalogság és a lovasság kötelékében teljesített szolgálatot, II. Lipót pedig a nyugat-európai állam szuverenitását a haderő reformációjával tartotta meg. Az emeritus király bátyja, az 1993-ban szívrohamban elhunyt Baldvin király mindössze 21 éves volt, amikor trónra került a második világháborús és emigrációs évek után, ezért ő „kilóg” a Szász-Coburg-Gothaiak hadra termett uralkodóinak modern kori sorából.

A mindenkori uralkodó a 25 ezer fős állami haderő feje Belgiumban, aki a július 21-i nemzeti ünnepen, a nagyszabású díszparádén szemlét tart. Ennek fényében nincs abban semmi meglepő, hogy Erzsébet hercegnő, az ország történetének leendő első női uralkodója és a belga haderő majdani főparancsnoka katonai kiképzésen vesz részt. Wim Dehandschutter újságíró-riporter, a Het Niuesblad flamand napilap királyi témákra szakosodott szerzője lapunknak elmondta, a hazájában rendkívül népszerű Erzsébet ezen a héten fejezi be kétéves tanulmányát egy walesi bentlakásos iskolában (UWC Atlantic College), bár az új típusú koronavírus-járvány miatt az utóbbi hónapokban távoktatásban hallgatott. Ami a további előmenetelt illeti, a királyi udvar közzétett egy közelmúltbeli fotót a hercegnőről, amelyhez képaláírásként a jövőbeni tanulmányairól írtak. A belga királyi akadémia kadétjainak minden héten vasárnap éjfélig kell megérkezniük az intézménybe, amelyet péntek délután hagyhatnak el. Kétágyas helyiségekben vannak elszállásolva, sajtóhírek szerint a hercegnő egyágyas szobát kap.

Wim Dehandschutter az Új Szónak úgy nyilatkozott, Erzsébet a királyi ház legnépszerűbb tagja az édesanyjával, Matild királynéval együtt, a dinasztia többi képviselőjét alkalmanként éri a kritika. II. Albert ügyvédjeinek például az év elején kellett elismernie, hogy az apasági DNS-teszt eredménye szerint a biológiai apja Delphine Boelnek, aki évtizedek óta a házasságon kívül született gyermekének mondta magát. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?