Fémek lehetnek a jövő új antibiotikumainak alapanyagai

Fémek lehetnek a jövő új antibiotikumainak alapanyagai

Fémek – e szó hallatán elsőre jó eséllyel nem gyógyszerek és a gyógyászat jut az emberek eszébe (noha már egy ideje használatban vannak például fémtartalmú kemoterápiás szerek). Akárhogy is, egy új kutatás alapján meglehet, hogy a jövő antibiotikumainak alapvető alkotóelemei lehetnek egyes fémek.

Szerte az egész Földön elhatalmasodó, egyre nagyobb gondot jelent az antibiotikumokkal szemben ellenállóvá váló, multirezisztens baktériumok és gombák elleni védekezés. Ezen a téren jelenthetnének megoldást az olyan gyógyszerek, amelyekben bizonyos fémeket tartalmazó vegyületek játszhatják majd a kulcsszerepet – erre mutat rá az ausztráliai Queenslandi Egyetemhez (QE) tartozó Molekuláris Biológiai Tudományok Intézete kutatóinak vezetésével folytatott kutatás alapján született tanulmány, amely 2020 februárjában jelent meg a Chemical Sciene tudományos lap oldalain.

Előzményként, a kutatási folyamat megértéséhez a következőket szükséges tudni. A QE Molekuláris Biológiai Tudományok Intézetén belül, Matt Cooper professzor laboratóriumában működtetnek egy olyan programot (CO-ADD) – szakértők, köztük gyógyszerkémikusok, gyógyszerfejlesztők bevonásával –, amely arra irányul, hogy olyan mikrobaellenes gyógyszereket találjanak, amelyek képesek elpusztítani különféle ún. szuperkórokozókat. A kutatás részeként egy honlapot is működtetnek (co-add.org), amelyen kapcsolatba léphetnek velük akadémiai kutatók a világ bármely országából, ha azt szeretnék, hogy bizonyos vegyületeket ingyenesen megvizsgáljanak számukra a tekintetben, hogy azok hatásosak-e bizonyos szuperkórokozókkal szemben.

Az egyetem honlapján a tanulmányról szóló írásban az egyik szerző, Dr. Mark A. T. Blaskovich kifejtette, azért kezdtek bele ebbe a munkába, hogy a laboratóriumok polcain milliószámra porosodó, hagyományos gyógyszerekbe fel nem használható vegyületeket vizsgálhassanak át azt remélve, hogy vannak köztük olyanok, amelyek hatásosan pusztíthatják a veszélyes kórokozókat. „Eddig 300 000 vegyületet kaptunk és vizsgáltunk meg, köztük közel 1000 fémtartalmú vegyületet, amelyeket több mint 300 tudományos kutatócsoport küldött 47 országból.”

Azt vették észre, hogy a vizsgált 906 fémvegyület közül 88 mutatott aktivitást legalább egy vizsgált törzs ellen, ideértve a gombákat is, ugyanakkor az emlőssejtvonalakat nem pusztítják. Volt, amelyik például a potenciálisan halálos meticillinrezisztens Staphylococcus aureus baktérium ellenében is hatásosnak mutatkozott. Egyik-másik vegyület még az olyan veszélyes, ún. Gramnegatív kórokozókkal szemben is hatásosnak bizonyult, mint az Escherichia coli és az Acinetobacter baumannii (ez utóbbi számos országban okozott már kórházi járványokat akár intenzív és koraszülöttosztályokon). A tanulmányban 30 olyan vegyületet mutatnak be, amelyek valamilyen fémet tartalmaznak, köztük: mangán, kobalt, cink, ruténium, ezüst, európium, irídium, platina. A harminc közül 23-ról most először bizonyították, hogy antimikrobiális tulajdonsággal bírnak.

Mindehhez egy másik szerző, Dr. Angelo Frei hozzáfűzi, hogy a fémtartalmú vegyületeken alapuló teljesen új típusú antibiotikumok azért kecsegtetnek azzal a jó lehetőséggel, hogy kicselezik az ellenálló baktériumokat, „mert valószínűleg különféle olyan mechanizmusok szerint működnek, amelyekkel a baktériumok korábban még nem találkoztak”. A fentiek alapján nem elképzelhetetlen, hogy egyszer majd fémes vegyületek segíthetik kigyógyulni az embereket különféle súlyos megbetegedéseket okozó fertőzésekből.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?