Az omlós marhahús

marha

A marha-, sőt a vörös húsok fogyasztása is visszaszorult az utóbbi években, mivel sokan úgy gondolják, nem egészségesek.

Az érvek azonban pró és kontra megoszlanak, s ha jó minőségű húst veszünk, s megfelelően készítjük el, nincs okunk a marhagulyást, -steaket vagy -rostélyost kihúzni az étlapunkról.

A marhahúsnak vannak nagyon egészséges tulajdonságai, és a sovány akár diéta része is lehet.

Mi fehér, és mi vörös?

A fehér húsok közé sorolják a csirkét (tyúkot, kakast), pulykát, kacsát, libát – és valamilyen logika szerint a nyulat (sőt, egyes könyvekben a fiatal borjút, bárányt) is. Minden egyebet – marhát, disznót, idősebb borjút, birkát, vadhúsokat – vörös húsnak minősítenek.

Miért érdemes fogyasztani?

A marhahús tartalmazza az összes fontos tápanyagot, az egyik legfontosabb forrása a fehérjének, B12-vitaminnak, foszfornak és cinknek. A gabonafélék és egyéb magvak után ebben van a legtöbb vas. Nem utolsó szempont az sem, hogy a csirkéhez képest sokkal gazdagabb ízélményt ad.

Hogyan szeleteljük?

Minden esetben a szálirányra merőlegesen kell vágni. Pörköltekhez, gulyásokhoz általában kis kockákra, tokányokhoz, kínai ételekhez, Sztroganoff-bélszínhez csíkokra vágjuk. A szeletek nagyságát és vastagságát az adott recept dönti el. A helytelenül szeletelt marhahús túlságosan kiszárad, és rágós lesz.

Legyen márványos!

A márványosság az izomrostok közötti zsírnak köszönhető. A minőség fő mutatója: minél sűrűbbek a vörös izomhúst átszövő fehér szálak, annál nagyobb a hús élvezeti értéke, és annál jobban képes megőrizni szaftosságát a sütés vagy grillezés során.

Milyen fűszerek illenek hozzá?

Babér, bazsalikom, boróka, borsikafű, csili, curry, fekete bors, fokhagyma, kakukkfű, kapor, kömény, lestyán, majoránna, szurokfű, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, tárkony, turbolya, vöröshagyma, zsálya.

Tudta?

A legdrágább marhahús a japán kobe marháé, amelyet természetes takarmányon nevelnek, és sörrel itatnak. Naponta átmasszírozzák a hátát, ezáltal az erős márványosság ellenére vékony marad a húsát fedő zsírréteg.

Fortélyok

* A húst elkészítés előtt legalább egy órával vegyük ki a fagyasztóból, és szobahőmérsékleten pihentessük.

* Ha a szeletek szélén zsírréteg van, vágjuk be késsel, hogy a sütés során ne kunkorodjon fel.

* Az elkészítés ideje az edénytől, a hőtől, de a hús vastagságától is függ. A tapasztalatok szerint a vastagság minden centiméterére 10 percet kell számítani.

* Sütés közben ne szúrjunk kést vagy villát a húsba, mert elveszíti létartalmát, és kiszárad.

* Sót csak a sütés második felében használjunk, mert a só megköti a folyadékot.

F. É.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2020/21. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?