Vasárnap a múzeumban – Majális

majális

Virtuális múzeum. Ez is lehetne a címe az új sorozatunknak, melyben különféle festményeket, szobrokat, művészeket mutatunk be. Ha már május van, akkor kezdjük is sorozatunkat Szinyei Merse Pál méltán híres festményével, a Majálissal (1873, Budapest, Magyar Nemzeti Galéria).

1. A híres magyar festő Szinyeújfaluban született, ami ma Szlovákia területén van (Chminianska Nova Ves).

 

2. A tájat emlékezetből rajzolta, míg az alakokat modellekről. Dr. Lázár Béla így nyilatkozik róla: „Szinyei merészen kereste a plein air minden nehézségét, a színei tüzét, az alakok plasztikáját, mindent meg akart őrizni, semmit elejteni: kereste az impresszió egységét, ifjonti vakmerőséggel.”

 

3. Szinyei Merse Pál ráfestette magát a festményre, ő a hasaló alak. Állítása szerint azért tette ezt, mert számított a negatív kritikákra. Mégis ez lett az egyik legismertebb képe, később díjat is nyert vele.

 

4. Meg is kapta a negatív kritikát, hiszen a kiegyezést követő években sokkal inkább volt divatos történelmi témájú műveket alkotni. A szabad, gondtalan pillanatot ábrázoló kép nem lett közkedvelt.

 

5. Idén van a századik évfordulója Szinyei halálának. Jernyén halt meg (Jarovnice, Szlovákia), pár hónappal a trianoni békeszerződés előtt, még februárban.

 

Aki bővebben olvasna a festményről, az itt megteheti.

 

Szinyei Merse Pál további festményei

Kizárólag online felületünkön elérhető Vasárnap-tartalom.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?