Korunk „világhimnuszai”

rr

Az utóbbi hetekben tömegével kerültek fel az internetre olyan dalok, amelyek a karanténhelyzetre reagálnak. A bőség zavarát enyhítendő ezúttal csak a nemzetközi sztárelőadók produktumaival foglalkozunk, és bemutatjuk a világ első „karanténalbumát” is.

A  Twenty One Pilots popduó már április elején magasra tette a mércét az utánuk jövő bátor vállalkozók számára. A Level of Concern valóságos karanténhimnusz lett. A sikerben vélhetően közrejátszott az a tény is, hogy Tyler Joseph és Josh Dunn a 2018-as Trench album óta először jelentkezett új szerzeménnyel. Az olyan mondatok, mint a „Panic on the brain, world has gone insane” (azaz: Pánik az agyban, a világ megőrült), vagy Would you be my little quarantine? (Leszel-e az én kis karanténom?) azonnal ütnek, a dallam fülbemászó, a hangszerelés kiváló. A dalt kísérő videóklipben ráadásul a magánéletükbe is bepillantást engednek a fiúk: Tyler feleségével és kislányával szerepel benne, Josh pedig menyasszonyával, Debby Ryan színésznővel. A klipet eddig több mint harmincmillióan nézték meg a YouTube-on.
A OneRepublic frontembere, Ryan Teddler pár hete jelezte, hogy az amerikai csapat új albumára a karanténidőszak alatt született dalok is felkerülnek majd. Eredetileg március végén ki kellett volna jönnie a lemeznek, de a járvány miatt ez a terv füstbe ment, úgyhogy most már mindegy is, mennyit csúszik a megjelenés. Az első fecske a Better Days című karanténdal lett, amelynek klipjéhez a rajongók is hozzájárulhattak otthoni felvételekkel. Láthatunk dekázást vécépapír-gurigával, kerti medencébe ugrálást, szájmaszkos integetést és persze a szeretet, az összetartás számos szép megnyilvánulását. Az erőteljes ütőhangszeres alapra úsztatott szintetizátorrétegek és a karakteres dallam miatt a Better Days azonnal beleragad a fülbe. 
Pitbull is új dallal jelentkezett. „Tudod, mi terjed a vírusnál is gyorsabban? A félelem. És ha elfog a félelem, vagy mindent hátrahagyva menekülsz, vagy farkasszemet nézel mindennel, és felemelkedsz” – énekli benne, vagyis inkább rappeli. A dal állítólag másfél nap alatt született, és a harmadik napon meg is jelent. Már a címe lelkesítő:  Believe That We Will Win (Hiszem, hogy győzni fogunk), a World Anthem alcím pedig komoly önbizalomról ad tanúbizonyságot, mert kevesen merik „világhimnusznak” titulálni a dalukat, főleg, ha az bulizene-ritmusban születik, mint az összes többi Pitbull-szám. A legális letöltésekből befolyó pénzt egy gyermekélelmezési alapítvány számára ajánlotta fel a floridai rapper. 
A legnagyobb csinnadrattával kísért karanténdal eddig kétségkívül a The Rolling Stones műhelyéből került ki. A Living In A Ghost Town áprilisban pár nap alatt felszántotta az internetet, akkor mi is foglalkoztunk vele lapunk Vélemény rovatában (Kulturális veszteségeink 80.), úgyhogy most essék szó egy sikerültebb dalról. 
Jon Bon Jovi azzal keltett feltűnést New Yorkban, hogy beállt mosogatni saját éttermének konyhájára, ahol rászorulóknak főztek. Az ott szerzett benyomások, élmények hatására írta meg a Do What You Can (Tedd meg, amit tudsz) című számot, amelyet gitárkísérettel rögzített otthonában, majd arra kérte rajongóit, énekeljék el ők is a dalt, és az erről készült videót küldjék el neki. A legjobb felvételeket megosztotta a világgal, és személyesen dicsérte meg. 
Végül elérkeztünk az első karanténalbumhoz, amely a poptörténetbe mindenképp bekerül – ha a slágerlistákra nem is jut fel. A Charli XCX néven futó brit elektropop dalszerző-énekesnőt sokan a popzene jövőjének tartják. Vagy inkább lehetséges jövőjének, egy olyan világban, ahol nem igénytelen tucatzenékre mulat a nagyérdemű. Charli XCX ugyanis szembemegy a trendekkel. Zenéje hangos, rikító, egyszerre gátlástalanul szexuális és merészen futurista kísérletező elektronikus fantázia. Március közepén úgy vonult karanténba, hogy bejelentette: május 15-én jön az új album az „élményeiről”. Hittük is, meg nem is, hiszen legutóbbi albuma alig nyolc hónapja jelent meg. Aztán közreadta az első ízelítőt, a remek Forevert, amelyben örök szerelméről biztosítja a távolban rekedt barátját. Majd jött a második dal, a szintén remek Claws, tört ütemekkel, torzított szintetizátorokkal, agyoneffektezve. És május 15-én tényleg megjelent az album, How I'm Feeling Now (Hogy érzem magam most) címmel. Nos, az említett két dal mellett a többi haloványabbnak tűnik rajta (talán az Enemy kivételével), de jelentkezzen, aki hat hét alatt képes ennél jobbat csinálni. Kordokumentumnak mindenképp zseniális. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?