Szuvenírek helyett szájmaszkok

plaza
Pozsony |

Az enyhítő rendelkezéseknek köszönhetően tegnaptól az éttermek belső helyiségeiben is kiszolgálhatják már a vendégeket, de a mozik is vetíthetnek, legtöbb száz embernek egy teremben. Kinyitottak a plázák is, de a fővárosban egy ideig még biztos nem élvezhetünk minden szolgáltatást.

A nyitás negyedik fázisának első napján mérsékelt volt az érdeklődés a március óta zárva levő bevásárlóközpontok iránt. Délelőtt és a kora délután is a korábban megszokottnál jóval kevesebb vásárló bolyongott az üzletek közötti folyosókon. A pláza területére szájmaszk nélkül be sem léphetünk, és aki bemegy egy boltba, arra kötelező kézfertőtlenítés vár. Fertőtlenítőszerből nincs hiány, hiszen azon túl, hogy minden üzletbe jutott, a bevásárlóközpontok több pontján is találunk fertőtlenítő-állványokat.

Mindemellett a reklámok helyén is a vírus elleni intézkedésekről szóló információs kampány virít, és egyes üzletekben a rádióból is azt hallani, hogyan csökkenthetjük a fertőzés kockázatát. A nagyobb üzletekben szinte elvesztek a vásárlók, de a kisebbek előtt sem álltak sorban.

plaza

Sötét mozivászon
Azoknak, akik tegnap estére már mozizást terveztek, csalódniuk kellett. Sőt, valószínűleg még a következő napokban is várniuk fog kelleni. Sem a legnagyobb, hazánkban működő mozihálózat, sem a kisebb, pozsonyi mozik nem vetítettek még tegnap este függetlenül attól, hogy száz főig erre már lehetőségük volt. „Nincs is mit játszanunk” – mondta érdeklődésünkre egy pozsonyi plázában működő mozi egyik alkalmazottja, aki épp szalagkordonokkal zárta le a mozi bejáratát. Hiába érdeklődtünk, nem tudta megmondani, mikortól várható, hogy újra filmet vetítsenek. „Egyelőre az egész hálózat zárva van” – tette hozzá.

Messze még a telt ház
Tegnap az éttermeknek már lehetőségük volt arra, hogy a belső termeikben is vendégeket fogadjanak. Bár a teraszokon érvényes szigorú szabályokat a benti helyiségekben is be kell tartani, lényegesen több bevételre tehetnek szert így, mintha csak a kinti részeket üzemeltetnék. Ennek ellenére sok étterem még nem engedett vendégeket a belső helyiségekbe. Az egyik legnagyobb pozsonyi étterem például teljes területének csupán töredékét használja ki. A vendégeknek a nyári teraszon található 10-12 asztalon kívül csak a bejárathoz közeli helyiségben van lehetőségük leülni. És hogy megéri-e nekik mindez? „Lassacskán” – mondta az egyik pincér. 

Az, hogy az éttermek nem üzemelnek teljes kapacitással, nem meglepő. A belvárosi éttermek bevételének jelentős része külföldi turistáktól származik, a határzár miatt viszont még egy jó ideig biztosan nem térnek vissza a fővárosba. Nem csoda tehát, hogy az éttermek egy részét épp most építik át, vagy csak egyes részeikben zajlik kiszolgálás. És úgy tűnik, ezt egyelőre még az emberek sem bánják: fővárosi barangolásunk során ugyanis azt tapasztaltuk, a vendégek még ott is előnyben részesítették a kinti asztalokat, ahol volt lehetőség bent leülni. Igaz, döntésüket valószínűleg nagyban befolyásolta a kellemes időjárás is. 

A kisebb vendéglátóipari egységek ráadásul mindent megtesznek a vendégekért: egy belvárosi cukrászda alkalmazottja például ingyensüti osztogatásával próbálta magához csábítani az embereket.

 

etterem

Új biznisz
A koronavírus-járványt az utcán élők is megérezték. Egy újságot áruló hajléktalan elmondta, az utóbbi napok nekik is kedveznek, de az ő munkájuk normál esetben sem egyforma. „Egyszer jobb, máskor rosszabb” – mondta. Hozzátette, eddig számára a februári hónap volt a legjobb. 

Van, aki a járvány okozta helyzetben az új üzleti lehetőséget látta meg, és triciklikből kezdett – állítása szerint – minőségi maszkok árulásába ott, ahol ilyenkor már régóta a szuveníreket árusító bódéknak kellene nyitva lenniük.

tetovalas
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?