A tejtermelésben dolgozók is hősök

tejtermelés

A Szlovákiai Tejtermelők Szövetsége magasra értékeli az orvosok, mentősök, nővérek és eladók munkáját, akik ebben a nehéz helyzetben is helytállnak. Azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy a tejtermelésben dolgozókat is napjaink hősei közé lehet sorolni.

Mégpedig azért, mert a komplikált körülmények közt is képesek az állatokkal törődni, a tejet feldolgozni, és biztosítani, hogy a boltok polcain elegendő hazai tejtermék legyen. „Nehéz körülmények közt dolgoznak, hiszen nagy a dolgozók kiesése, és további csökkenés várható” – magyarázta Margita Štefániková, a Szlovákiai Tejtermelők Szövetségének igazgatója.

Az állatokról az év minden napján gondoskodni kell, és épp a munkaerő-kiesés miatt kérik az őstermelők a további változtatásokat a munka törvénykönyvében. Alexander Pastorek, a Szlovákiai Tejtermelők Szövetségének elnöke szerint olyan intézkedések bevezetését kérik, ami az államnak nem kerül pluszkiadásba. A munkaerő-kiesés miatt azt kérik, hogy a túlórák felső határát töröljék el, hogy a készséges munkaerő helyettesíteni tudja a hiányzó kollégákat a farmokon. Ugyanakkor azt is kérik, hogy töröljék el a korkedvezményes és öregségi nyugdíjasok felvételének felső határát, hogy a volt kollégákat vissza tudják venni. Kérik továbbá a „megállapodás a munkavégzésről”, valamint a „munkaügyi megállapodás” feltételeinek módosítását. Ezen a téren ugyanis szükség lenne a munkakör bővítésére.

A tejtermelésben érdekeltek száma ötezer főre tehető, és stratégiai helyet foglal el a nemzeti gazdálkodásban, hiszen az alapélelmiszert biztosítja a lakosok számára. Ez egy specifikus, és nagyon sebezhető ágazat, hiszen nyers tejtermékkel való manipulációról van szó, amelyet nem lehet tárolni, a fejés után le kell hűteni, és azonnal kell szállítani a feldolgozóhelyre. Az említett intézkedések a tejtermelők szövetsége szerint enyhítenének a koronavírus miatt kialakult nehéz helyzeten. „Az állattenyésztők örülnének a szociális és egészségügyi biztosítóba való járulékok eltörlésének is a munkaügyi megállapodás esetében, ami egyszerűsítené a munkavállalók helyzetét, és vonzóbbá tenné a munkát a nyugdíjasok és a diákok számára. Ugyanakkor segítenének a munkaadónak kompenzálni azokat a kiadásokat, amelyek a szigorított higiéniai előírások miatt kellett bevezetni” – tette hozzá Alexander Pastorek.

(-er)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?