Vasárnapi asztal

receptek

Mentás zöldborsóleves, sajtos-tejfölös karaj, csirkés palacsinta, pikáns szójapörkölt, almás reszelt süti.

Mentás zöldborsóleves

Hozzávalók: 10 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 1 kg zöldborsó (lehet fagyasztott), só, fehér bors, szerecsendió, 1 l víz, 1 csipet szódabikarbóna, 4-5 levél bazsalikom, fél marék mentalevél, 1 csokor petrezselyem, 1 ek. tejszín.

Az apróra vágott hagymát fazékban megpirítjuk a vajon. Hozzáadjuk a zöldborsó nagy részét (egy keveset hagyunk a díszítéshez), elkeverjük; sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. A többi borsót blansírozzuk (2-3 percre lobogó forró vízbe dobjuk), aztán kiszedjük; a blansírozóvízzel felöntjük a félretett borsót. Hozzáadjuk a szódabikarbónát, botmixerrel krémesre dolgozzuk. Megszórjuk friss bazsalikommal, mentával és petrezselyemmel, ismét összemixeljük, aztán még egyet forralunk rajta.

A blansírozott zöldborsót a tányér aljára halmozzuk, majd ráöntjük a krémlevest, és a tejszínnel, valamint friss zöldfűszerekkel díszítjük.

Sajtos-tejfölös karaj

Hozzávalók:8 szelet sertéskaraj, 20 dkg sajt, 10 dkg liszt, 1 tk. pirospaprika, 3 dl tejföl, 2 tk. mustár, 1 tk. rozmaring, 1 tk. bazsalikom, , só, bors.

A karajszeleteket kiveregetjük, sózzuk, borsozzuk, majd pirospaprikával kevert lisztbe forgatjuk. A tejfölt elvegyítjük a mustárral és a zöldfűszerekkel, belemártjuk a karajszeleteket, aztán kevés zsiradékkal kikent tepsibe vagy tűzálló tálba rakjuk. Tetején egyenletesen elosztjuk a megmaradt tejfölt, majd megszórjuk a reszelt sajttal. A hússzeleteket előmelegített sütőben, 180 fokon (bő egy óra alatt) megsütjük; közben egyszer megfordítjuk őket.

Csirkés palacsinta

Hozzávalók – a tésztához: 20 dkg liszt, 1 tojás, 2 dl tej, 3 dl ásványvíz, 3 ek. olaj, pici só; töltelék: 50 dkg csirkehús, 1 hagyma, 5 dkg ementáli, 1 ek. tejföl, só, bors, olaj; a tetejére: 1 dl főzőtejszín, 1 dl tejföl, 10 dkg ementáli, só, bors.

Hozzávalóiból elkészítjük a palacsintatésztát, és a megszokott módon kisütjük. A felaprított hagymát kevés olajon megpároljuk, rátesszük a felkockázott húst, és fűszerezzük. Mikor a hús megpirult, belekeverjük a tejfölt, és hozzáadjuk a reszelt sajtot. A raguval egyenként megtöltjük a palacsintákat, majd kiolajozott hőálló edénybe tesszük őket szorosan egymás mellé. A főzőtejszínt, tejfölt és reszelt sajtot összekeverjük, fűszerezzük, aztán a palacsintákra öntjük. 180 fokos sütőben (10-13 perc alatt) megsütjük, egy kicsit hűlni hagyjuk, majd felszeletelve kínáljuk.

Pikáns szójapörkölt

Hozzávalók – a szójakockához: 20 dkg szójakocka, 1,5 l víz, fűszerek (só, bors, kakukkfű, borsikafű, köménymag), 2 gerezd fokhagyma; pörkölt: 1 vöröshagyma, 4 ek. olaj, 1,5 ek. füstölt pirospaprika, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, 1 piros kaliforniai paprika, 6 gerezd fokhagyma, 2 dl víz, fűszerek (kakukkfű, majoránna, borsikafű, só, bors, édes és csípős paprikakrém).

A szójakockát a fűszerekkel és a beirdalt fokhagymagerezdekkel fazékba tesszük, felöntjük a forró vízzel, (15 perc alatt) megfőzzük, majd leszűrjük.

A pörkölthöz az aprított vöröshagymát megpirítjuk az olajon, aztán az edényt félrehúzva rászórjuk a füstölt pirospaprikát. Elkeverjük, s rátesszük a leszűrt, főtt szójakockát. Megsózzuk, majd egy kis vízzel felöntve 10 percig pároljuk. Utána hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot és paprikákat, a zúzott fokhagymát, a fűszereket, paprikakrémeket és a borsot. Jól elkeverjük, s közepes lángon (20 perc alatt) készre pároljuk. Rizzsel tálaljuk.

Almás reszelt süti

Hozzávalók: 40 dkg félgrízes liszt, 20 dkg margarin, 15 dkg cukor, 2 tojás sárgája, 1 sütőpor; töltelék: 1 kg alma lereszelve, 4 tojás fehérje, 20 dkg cukor, 10 dkg darált dió, 3-4 ek. lekvár.

Hozzávalóiból meggyúrjuk a tésztát, majd harmadrészét külön tesszük. A többit kivajazott tepsibe reszeljük. Az almát lereszeljük, és addig pároljuk, amíg el nem fövi a levét. Miután kihűlt, a reszelt tésztára terítjük, s megkenjük lekvárral. A tojások fehérjét gőz felett cukorral felverjük, hozzáadjuk a darált diót, aztán a habot a lekvárra forgatjuk. Tetejére ráreszeljük a megmaradt tésztát, és 190 fokos sütőben (25-30 perc alatt) megsütjük.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?