Ketogén étrend – bár népszerű, de nem biztos, hogy biztonságos

ketogén diéta

Világszerte több millió túlsúlyos ember él. Nem meglepő hát, hogy egyre többen próbálnak ki ilyen-olyan diétát. Vannak közöttük hatásos módszerek, de olyanok is, amelyek nem csökkentik a testsúlyt, és vannak, amelyek veszélyesek lehetnek, ha nem vagyunk eléggé elővigyázatosak.

A kutatók régóta vitáznak arról, hogy hosszú távon mennyire biztonságos a magas zsírbevitelen alapuló ketogén diéta. Egy új vizsgálat szerint e módszer bizonyos típusa veszélyes lehet. A hagyományos ketogén diétában a zsírok és fehérjék/szénhidrátok aránya ideális esetben 4:1. A Yale Egyetem ennél drasztikusabb arányt figyelt meg egereknél: a kalóriát 99%ban a zsír, 1%-ban pedig a szénhidrátok adták. Kiderült, hogy néhány napig ugyan voltak egészségi előnyei, ellenben már egy hét után negatív következményei voltak. A kutatók szerint úgy tűnik, csak bizonyos ideig javíthatja az ember egészségét azáltal, hogy csökkenti a cukorbetegség és a gyulladás kockázatát.

Vishwa Deep Dixit, a kutatás vezetője azt mondta: a ketogén étrend becsapja a testet, és arra veszi rá, hogy a zsírt égesse. Amikor a cukorszint az étrend alacsony szénhidráttartalma miatt lecsökken, éhségérzet alakul ki (annak ellenére, hogy ilyenkor valójában nem is éhes az ember), és a szervezet szénhidrátok helyett a zsírt kezdi égetni. Ez a folyamat olyan anyagok felszabadulásához vezet, amelyeket – alternatív üzemanyagforrásként – ketontesteknek neveznek. Amikor a szervezet ketontesteket éget, a szöveteket védő gamma-delta T-sejtek szétáradnak az egész testben. Ez csökkenti a cukorbetegség és a gyulladás kockázatát, és javítja a szervezet anyagcseréjét – ez a ketogén étrend első hete alatt figyelhető meg. Igen ám, de amikor a test ebben az „éhező, de valójában nem is éhező” állapotban van, a zsírmegőrzés és a zsírbontás egyidejűleg zajlik. Amikor az egerek egy hétnél tovább kapták a magas zsírtartalmú, de alacsony szénhidráttartalmú táplálékot, akkor több zsírt fogyasztottak, mint amennyit el tudtak égetni – ennek következtében pedig elhíztak és cukorbeteggé váltak.

Vishwa Deep Dixit szerint mielőtt ezt az étrendet elfogadnánk, átfogó, ellenőrzött körülmények között lefolytatott, emberek bevonásával elvégzett klinikai vizsgálatok szükségesek, mert meg kell érteni a metabolikus és immunológiai előnyök hátterét. Felmerült ugyanis, hogy ez az állapot egészségi gondokat okozhat a túlsúlyosoknál és a cukorbetegség „előszobájában” lévő egyéneknél (prediabetikus állapot: amikor a normálisnál már magasabb a vércukorszint, de még nem jelenthető ki, hogy az illető cukorbeteg). Úgy tűnik tehát, a ketogén diétát jobb rövidre fogni. Egy biztos: attól, hogy a hírességek megosztják a világhálón, ők most éppen milyen bombabiztos módszerrel fogynak, nem szabadna mindenkinek az összes észérvet lesöpörve azonnal kipróbálni mindent. Mert amint arra az itt ismertetett kutatási eredmények is rámutattak, a túlzás soha nem vezet jóra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?