Čaputová aláírta az intelligens karanténról szóló törvénymódosítást

Čaputová
Pozsony |

Az állami karantén helyett bevezetik az úgynevezett intelligens karantént. Zuzana Čaputová köztársasági elnök pénteken (május 15.) aláírta a közegészségügy védelméről és fejlesztéséről, valamint az elektronikus kommunikációról szóló törvény módosítását, amelyet a parlament gyorsított eljárás keretében hagyott jóvá – tájékoztatott hétfőn Martin Strižinec, az államfő szóvivője.

A kötelező karantént mobilalkalmazás váltja fel, hogy enyhítsék a karanténközpontok túlzsúfoltságát. „Ez sokkal elfogadhatóbb megoldás lehet a külföldről hazatérők számára, mint az, hogy kötelezően hatósági karanténba kell vonulniuk, ugyanakkor a biztonság hasonló szintű” – fogalmaznak a javaslat előterjesztői.

Az alkalmazás ingyenes lesz. Az állam a kiadások csökkenését várja az intézkedés bevezetésétől, és a rendőrök, a katonaság, a tűzoltóság és a mentőszolgálat több száz tagja mentesülne az hatósági karanténnal kapcsolatos feladatok alól.

Az intelligens karantén az önkéntességen alapul. „A Közegészségügyi Hivatal dönthet arról, hogy azok a személyek, akiknek a hatóság döntése alapján karanténban kell maradniuk, szabályozott körülmények között otthoni karanténba vonulhassanak, feltéve, hogy írásban vagy egyéb módon megállapodnak arról, hogy egy mobilalkalmazás segítségével a hatóság ellenőrzi az illetőt, hogy betartja-e a karanténra vonatkozó előírásokat” – áll a dokumentumban.

Az a személy, aki beleegyezik a karanténnak ebbe a formájába, köteles telepíteni és használni a mobilalkalmazást, hogy folyamatosan ellenőrizhessék.

Lehetővé kell tenni az értesítések fogadását is azon az arcfelismerésre alkalmas mobileszközön, amelyre a mobilalkalmazást telepítették, továbbá engedélyezni kell az alkalmazás automatikus frissítését, a rögzített adatok mentését.

A képviselők jóváhagytak egy módosító javaslatot is, amely szerint a Közegészségügyi Hivatalnak meg kell semmisítenie a rögzített adatokat, amint a karanténkötelezettség megszűnik. Az adatok megsemmisítéséről a hivatal tájékoztatja az érintett személyt. A parlament az alkotmányjogi bizottságon keresztül ellenőrzi az adatfeldolgozás jogszerűségét, a Közegészségügyi Hivatal pedig jelentést tesz az adatok felhasználásáról.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?