Nagyfödémes: Elkezdték a házi komposztálók kiosztását

Elkezdték a házi komposztálók kiosztását
Nagyfödémes |

A koronavírus miatt elrendelt karantén idején gondok akadtak a nagyfödémesi környezetvédelmi osztály pályázatával, de április végén újraindult a projekt, amelynek keretében csaknem hatszáz házi komposztálót osztottak ki a faluban.

Április közepén hírt adtunk arról, hogy Nagyfödémes a kerti komposztálók megvásárlására nyert pályázatát a karantén miatt leállították, és kérdésessé vált, hogyan fog tudni a község áthidaló megoldást találni a projekt finanszírozására. A támogatás folyósítását ugyanis a minisztérium leállította, a megvásárolt edényekért azonban a beszállító, jogosan, követelte a pénzt. Farkas Zsolt, a község környezetvédelmi osztályának vezetője elmondta, a minisztérium újraindította a kifizetéseket, így folytatni tudták a komposztálók átvételéről szóló szerződések aláírását a lakosokkal, illetve az edények kiosztását.

„Április végén, első körben nagyjából négyszáz házi komposztálót osztottunk ki, azóta folyamatosan jönnek a lakosok a szerződéseket aláírni és átvenni a komposztálókat. Mostanra közel hatszázat adtunk ki, valamint elkezdtük kihelyezni a falu különböző pontjain, például az iskolák, óvodák, a temető közelében a 41 darab legnagyobb, 1550 literes komposztálót is”

– fogalmazott Farkas Zsolt.

Az osztályvezető tervei szerint, amint lesz rá mód, az iskolákban és az óvodákban felvilágosítást fog tartani, illetve együttműködést szeretne kialakítani az intézményekkel arról, hogyan lehet bevonni a szelektív hulladékgyűjtésbe a gyerekeket is. Elmondása alapján a felvilágosítás a lakosok részére is szükséges és hasznos, hiszen tudatosítani kell bennük, mindez azért fontos, hogy ha minél kevesebb kommunális hulladékot termelnek, annál kevesebb lesz a szemétdíj.

„Eltérő az emberek véleménye az újításokkal kapcsolatban. Vannak, akik nagyon támogatják a kezdeményezést, mások viszont nem eléggé együttműködőek. Ezért is fontos a felvilágosítás. Nagyfödémes az egyetlen település a környéken, ahol nem emelkedett a szemétszállítás összege, továbbra is 19 euró személyenként. Ahhoz viszont, hogy ezt meg tudjuk tartani, csökkenteni kell a kommunális hulladék mértékét. Reméljük, hamarosan tarthatunk lakossági fórumot erről a témáról”

– magyarázta az osztályvezető.

Nagyfödémesen nem egészen egy évvel ezelőtt hozták létre a környezetvédelmi osztályt azzal a céllal, hogy hatékonyabb legyen a szelektív hulladékgyűjtés, csökkenjen a szeméttelepekre kerülő kommunális hulladék aránya, ezzel együtt a szemétdíj összege. A községben 2018-ban csupán a hulladék 10,1 százalékát szelektálták a lakosok, ez a szám mostanra 50,14 százalékra emelkedett, Farkas Zsolt azonban úgy véli, nem szabad megelégedni ezzel a számmal, arra kell törekedni, hogy még jobb eredményt érjenek el.

A környezetvédelmi minisztérium ősszel tart majd ellenőrzést a településen, amikor az 1390 háztartásnak kiadott komposztálók tíz százalékánál, vagyis 139 háztartásban vizsgálják meg a szaktárca alkalmazottai, hogy valóban a célnak megfelelően használják-e a lakosok a komposztálókat, illetve hogy feltüntették-e rajtuk a projekt keretében készült információs anyagot és a környezetvédelmi alap emblémáját. Azok, akik már korábban komposztáltak, nyilatkozatot írnak alá arról, hogy nem igénylik a község által biztosított komposztálót.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?