Mi van akkor, ha a tejüzem dolgozója fertőződik meg?

tej

A hazai tejipari szövetség aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy nincs az állam részéről pontos utasítás arra az esetre vonatkozólag, ha egyik tejüzem alkalmazottja megfertőződne az új koronavírussal.

A legtöbb tejfeldolgozó üzem a gazdasági mozgósító egységhez tartozik, ami azt jelenti, hogy a válsághelyzetben a népesség fennmaradásához, valamint a fegyveres erők és a mentőszolgálatok működésének biztosítása miatt kötelesek a felső hatóság rendelete szerint irányítani a termelést, ami ebben az esetben a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium.

A kötelezettségek mellett azonban ebből adódnak előnyök is. Válsághelyzetben a gazdasági mozgósító szervezetek bekerülnek a nyersanyagok, az energia vagy az üzemanyag elsőbbségi biztosítási rendszerébe. Az ilyen szervezet alkalmazottai mentesülnek a rendkívüli szolgálat alól, és nem ruházhatók rájuk más feladatok elvégzése a nemzetgazdaságban, vagy az állam védelme érdekében. „Minden gazdasági mobilizáció egységbe tartozó tejüzemnek megvan a saját válságterve, amelyet minden egyéb információval együtt megküld a mezőgazdasági minisztériumnak” – tájékoztatott a Szlovák Tejipari Szövetség elnöke, Stanislav Voskár.

A válsághelyzet kezeléséért felelős személy a tejüzem vezetőségével együtt dolgozza ki az óvintézkedéseket a gazdasági mobilizáció idején. Az egyik ilyen a tejtermelés folyamatosságának biztosítása abban az esetben, ha a munkások közt valaki Covid-19-vírussal fertőződne meg. Paradox módon azonban a tejfeldolgozók épp most érzékelik a legnagyobb bizonytalanságot az állam lehetséges reakcióját illetően. Hiányzik az egyértelmű definíció, hogyan kell eljárni a koronavírussal fertőzött munkás diagnosztizálása esetében. Azért, hogy bölcs és észszerű megoldás szülessen, a tejipari szövetség a mezőgazdasági minisztérium védnöksége alatt egy szakembercsapat létrehozását javasolja, amely az ilyen esetekben képes lesz azonnal és kompetens módon reagálni. „Természetesen úgy, hogy biztosítva legyen a folyamatos gyártás. A tejgyárakra több tucat farm kapcsolódik, és a gyártás esetleges leállítása hatalmas károkat okozna nemcsak a farmok és a tejfeldolgozók számára, de megbomlana a folyamatos élelmiszer-ellátás is” – magyarázza Stanislav Voskár.

A tejipari szövetség elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a nyers tejjel nincsenek közvetlen kapcsolatban a munkások, a feldolgozás egy automatizált folyamaton belül történik. A tejfeldolgozók pedig az ilyen érzékeny időszakban végképp nem kockáztatnák jó hírüket. A fogyasztó védelme a legfőbb prioritás, ezért minden óvintézkedést maximális mértékben igyekeznek betartani. „A tejtermelők tisztában vannak fontosságukkal, és számos óvintézkedést vezettek be a biztonságos működést illetően” – szögezte le Stanislav Voskár.

(-er)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?