A Smer és a tisztogatás

aa

Igor Matovič kormánya a parlament elé terjeszti az államigazgatási törvény módosítását, amely az alkalmazottak elbocsátását is szabályozza. A cél sejthető, mi több, világos – el kell takarítani a minisztériumokból és az állami hivatalokból az előző kormány embereit.

A Smer természetesen tombol, tisztogatásokról fröcsög, tisztességes, hozzáértő hivatalnokok eltávolításáról beszél – és ez teljes mértékben érthető is.

Igyekszik védeni a saját embereit. Utolsó leheletéig. Ebben a helyzetben azt kellene kibogozni, mikor beszél az önérdek valakiből, és nem lenne szabad összetéveszteni az őszinte szavakkal.

Általános tisztogatásról szó sincs, a módosítás ezt nem is teszi lehetővé. Az állami hivatalokban számtalan szakember dolgozik évek óta, és a többségüknek nincs is oka félteni a helyét. Jó példa erre a pénzügyminisztérium, ahol sokan már egészen Ivan Mikloš ideje óta dolgoznak.

Másrészt pedig el kell ismerni, hogy minden miniszternek joga van olyan emberekkel körülvenni magát, akikben megbízik.

A Smer legutóbb nyolc évig kormányzott megszakítás nélkül, és a miniszterek kiépítették az ő világlátásuknak megfelelő állami gépezetet. Meg persze telerakták unokatestvérekkel és a smeres fejesek rokonságával. A parlamenti választáson az emberek leváltották az eddigi politikai garnitúrát, de a káderek ott vannak bebetonozva a hivatalokban, szinte elbarikádozva az ajtók mögött.

Törvénymódosítás nélkül nem is lehet kitessékelni őket az államigazgatásból és véghezvinni a változást, felépíteni egy új országot – a választói akaratnak megfelelően.

Kiváló és szemléletes példa Roman Mikulec új belügyminiszter esete a tárca sajtóosztályának régi vezetőjével. Megörökölte Katarína Kližanová Rýsovát, a Smer korábbi szóvivőjét, a Smer TV szerkesztőjét. Mihez is kezdjen vele? A minisztériumi kommunikációt azért mégse bízhatja rá. Viszont állami hivatalnok, elbocsátani nem lehet, de még csak áthelyezni sem, csak ha ő is beleegyezik. Ha egy vezető beosztású személy ilyen helyzetben megmakacsolja magát, még az sem mozdítja el a helyéről, ha százezer ember tüntetne ellene a pozsonyi Sznf téren. Törvényesen csak akkor lehet elbocsátani, ha egyúttal a helyét is megszüntetik (meg persze a törvényből ismert többi dolog: a munkahelyi szabályok és a munkafegyelem megsértése, gyenge teljesítmény stb.)

Nem volt mit tenni, meg kellett vele egyezni, hogy áthelyezik egy másik jó kis helyre az államigazgatásban. Kližanová Rýsová így most egyenruhába bújik és soron kívül előléptetik, hogy anyagilag se érezze meg a váltást. Nehogy a végén még ő járjon rosszul…

Hát ilyen feltételekkel volt hajlandó végül beadni a felmondását a Smer volt szóvivője.

A párthovatartozástól független hivatásos államigazgatási rendszer régi elképzelés. És hamis. Nálunk 2002-ben indult az államigazgatási hivatal létrehozásával, amit négy év múlva meg is szűnt. A hivatalos indoklás mellékes és lényegtelen.

A politikusok egyszerűen beleszólást akarnak abba, hogy kik dolgoznak annál a tárcánál, amiért ők tartoznak felelősséggel. Illúzió, hogy a hatalmon levő politikai garnitúrától független bizottságok válasszák ki a hivatásos állami alkalmazottakat, akik minden kormánynak megfelelnek.

A szerző a Trend kommentátora

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?