Egyelőre maradnak az étkezési utalványok

Pozsony |

<p>Egyelőre nem szűnnek meg az étkezési utalványok, közismertebb nevükön az ebédjegyek. A munka-, szociális és családügyi minisztérium ugyan fontolgatja, hogy az alkalmazottak pénzt kapnának helyette, a szakszervezetek viszont tiltakoznak, mondván, megnövekednének a munkavállalók terhei.</p>

Jelenleg mintegy 750 ezer alkalmazott kap étkezési utalványt a munkáltatójától. A munkatörvénykönyv értelemében napi négyórás munkaidőn túl a munkáltató köteles gondoskodni arról, hogy az alkalmazott meleg ételhez jusson. A munkaadók többsége ezt ebédjegyekkel oldja meg.

Jozef Mihál miniszter szerint választási lehetőségük lehetne a munkavállalóknak: továbbra is az utalványt igénylik, vagy helyette az értékének megfelelő összeget kapja kézhez.

Dönteniük és megegyezniük a munkaadók képviselőinek és a szakszervezeteknek kell. A szakszervezetek viszont ellenzik a készpénzben történő kifizetést. Vladimír Mojš, a Szakszervezetek Konföderációjának (KOZ) alelnöke szerint az eddigi tárgyalások alapján mindkét fél arra hajlik, hogy maradjanak az ebédjegyek. Mojš szerint, ha az utalványokat pénzbeli hozzájárulás váltaná fel, növekednének a munkavállalók terhei. Az ebédjegyek jelenleg ugyanis nem adókötelesek. Ha azonban az alkalmazott a jegyek ellenértékét készpénzben kapná meg, a bére ennyivel magasabb lenne ugyan, ám így már adót és járulékot is kellene belőle fizetni.

Az utalványok forgalmazói egyetértenek a szakszervezetekkel. Úgy vélik, ha a dolgozók készpénzt kapnának, 45 százalékuk kisebb összeget fordítana a napi meleg ételre, mint most. Csökkenne az étkezdék, éttermek forgalma, ebből következően pedig az állami költségvetés is kevesebb adóbevételhez jutna. Jelenleg éves szinten mintegy 650 millió eurós forgalmat bonyolítanak le az éttermek csak az ebédjegyek által. Ezek hiányában az éttermek forgalma 200 millió euróra esne vissza az étkezési utalványokat forgalmazó cégek becslése szerint.

A minisztérium viszont úgy véli, a készpénzes megoldás a vállalkozóknak segítene, csökkennének ugyanis az adminisztratív terheik. Jelenleg a munkáltató napi minimum 2,85 euróval köteles hozzájárulni az alkalmazott étkeztetéséhez. Az ebédjegyek értéke általában azonban ennél nagyobb. Az ebédjegyek megszüntetésének és készpénzzel való helyettesítésének az eredeti elképzelések szerint a kormányprogramba is be kellett volna kerülnie, ám a koalíciós partnerek már akkor sem tudtak egyezségre jutni ebben a kérdésben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?