Két magyar író örülhet

dddd

A járványhelyzet miatt idén online átadó keretében osztották ki a Libri Irodalmi Díjait szerda este. A Libri Irodalmi Díj nyertese 2020-ban Láng Zsolt Bolyai című regénye lett, a közönségdíjat pedig Grecsó Krisztián Vera című regénye kapta.

A tíz döntős a tavalyi év kiemelkedő alkotásai közül került ki, a magyar kulturális élet 180 képviselőjének javaslatai alapján. Ezekre lehetett szavazni, és ezek kerültek a zsűri elé is. 

Idén rekordszámú, több mint 34 ezer szavazat érkezett. Ez azért is jelentős eredmény, mert a korona-vírus-járvány miatt elmaradt az áprilisi Budapesti Nemzetközi Könyv-fesztivál, ahol a Libri évről évre komoly reklámtevékenységgel buzdítja szavazásra az olvasókat. 

Az ötfős zsűri nem csak irodalmárokból áll. Fullajtár Andrea színész, Szilágyi Zsófia irodalomtörténész, Bálint András színész, rendező, Beck Zoltán rockzenész és Károlyi Csaba irodalomkritikus voltak a tagjai. Utóbbi így nyilatkozott Láng Zsolt művéről: „Van benne élet és halál, élet és szerelem, élet és tudomány, élet és irodalom. Van egy író és van egy tudós, mindketten a világról akarnak megtudni valami alapvetően fontosat. Világtanon dolgoznak ugyanis a maguk módján mindketten. Szóval tudósregény is ez, aparegény, művészregény, útirajz, történelmi regény, és még krimi is van benne. Izgalmas, nagyon olvasmányos, rejtélyes, sőt humoros és erotikus. Bravúros dialógusokat is kapunk. Burkolt önéletrajz s egy regény arról, hogyan születik a regény. Mindez egyetlen szóban összefoglalva: Bolyai.” 

A zsűri másik tagja, Beck Zoltán így fogalmazott Grecsó regényéről: „Ez a könyv beavatástörténet, az első szerelemé, az önmagával bajlódó tinédzseré, és körülötte a homályban hagyott, mégis pontosan érzékelhető valóságé. Azé a valóságé, amelyről tudjuk: kiábrándító, korrupt és boldogtalan minden időben, hogy szorongó és bizonytalan emberek a felnőttek, azok, akik mi vagyunk, vagy akikről azt gondoltuk egykor, gyerekként, hogy mi is leszünk majd – ha felnövünk egyszer. Felnőttként meg kénytelenek vagyunk belátni: gyerekként sem voltunk, gyerekként sem lehetünk tiszták és ártatlanok.”

A nyertes könyvek szerzői 2 millió forint pénzjutalom és 30 millió forint médiatámogatás fölött rendelkezhetnek. A döntőbe idén hat regény került (Barnás Ferenc: Életünk végéig, Darvasi László: Magyar sellő, Grecsó Krisztián: Vera, Láng Zsolt: Bolyai, Péterfy Gergely: A golyó, amely megölte Puskint, Závada Pál: Hajó a ködben), továbbá három novelláskötetet (Babarczy Eszter: A mérgezett nő, Bodor Ádám: Sehol, Tóth Krisztina: Fehér farkas) és egy verskötet (Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt).

Tavaly Szvoren Edina Verseim című novelláskötete nyerte a Libri Irodalmi Díjat, a közönségdíjas pedig Krusovszky Dénes lett Akik már nem leszünk sosem című regényével. A tavalyi döntőben három verskötet és egy drámagyűjtemény is szerepelt. 

A 2016-ban alapított Libri Irodalmi Díj célja, hogy felhívja a közönség figyelmét a kortárs magyar irodalom fontos műveire.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?