Veszélybe kerültek az érsekújvári lakosság környezetszépítő pályázatai

Az érsekújvári sétány
Érsekújvár |

Két évvel ezelőtt más városokhoz hasonlóan Érsekújvárban is bevezették a participatív, más néven részvételi költségvetést. Tavaly 20 ezer euróval támogatták a városkasszából az érsekújváriak környezetszépítő terveit. Félő, hogy a takarékossági intézkedések miatt idén erre nem jut pénz.

Az ivartalanítást támogatnák

Tavaly kilenc pályázatot nyújtottak be az érsekújváriak, ebből hat lett sikeres és valósulhatott meg a város támogatásával, egy-egy pályázatra legfeljebb 1660 eurót kérhettek a lakosok. Ebben az évben már tizenhárman pályáztak, ám a válsághelyzet miatt a város vezetése kénytelen módosítani az idei költségvetést. A büdzsé módosított javaslatában az áll, hogy a korábban már jóváhagyott 20 ezer euró támogatásból csak egyetlen egy benyújtott projektet támogatnának, a kóbor macskák ivartalanítását. Az érsekújvári macskamentők szervezetének önkéntesei eddig saját költségen ivartalanították a kóbor állatokat. A támogatásnak köszönhetően csaknem hetven állatot foghatnak be, és vihetnek állatorvoshoz, hogy elejét vegyék a macskák túlszaporodásának. Eva Polerecká képviselő az egyik közösségi oldalon hívta fel a lakosok és a pályázók figyelmét arra, hogy a költségvetés módosítása miatt eleshetnek a támogatástól. Tizenkét ellenzéki képviselő ebben az esetben hajlandó felajánlani a jutalmát, hogy a támogatásban nem részesülő projektek is megvalósuljanak. A végső döntést május 19-én hozza meg a testület.

„Tavaly sikeresen elindult a participatív költségvetési támogatás, szeretném, ha az érsekújváriakat továbbra is ösztönözni tudnánk ilyen módon”

– mondta Eva Polerecká.

Fákat, virágokat ültettek

Egy évvel ezelőtt a lelkes lakóközösségeknek, társulásoknak köszönhetően valósulhatott meg az Innovatív oktatás fesztiválja, és virágokat ültettek ki a sétányra a Szebb lesz a város virágdísszel pályázatot benyújtó lakosok. Zenei rendezvényt is támogatott a város, a TeenFest ifjúsági fesztivált a város központjában rendezték meg fiatal előadóművészek részvételével. A Kompas ifjúsági klub sportfelszerelésre kért és kapott támogatást. Támogatta a város a Cseresznyefákat a Cseresznyés utcába tervet. A lakosok azzal indokolták a kérésüket, hogy egykor a kazánháztól a Fillér dombig cseresznyefa sor díszítette a Nyitra folyó partját, és mára alig húsz gyümölcsfa maradt meg. A területet ismét sikerült beültetniük 72 facsemetével, Kordia és Vanda típusú gyümölcsfákkal. Az Élet a Fecske utcában tervek megálmodói a lakóházak közötti kerítéseket festették be és takarították a játszótér környékét. Ezek a lakossági elképzelések összhangban voltak, kiegészítették a város Zöld Újvár projektjével. Az önkormányzat fákat, virágokat ültetett ki a Nyárhíd utcában. A Csemadok Érsekújvári Alapszervezetének támogatásával a közelben lévő Pázmány Péter Gimnázium udvara is megszépült, hetven fát ültettek ki a kulturális szervezet hetvenedik évfordulóján.

Nagyszerű új tervek

A Cirill-Metód utcai lakók nevében Martin Slobodník nyújtott be pályázatot. Az egyik lakóházban mintegy hatvan ember vállalkozna komposztálásra. A háztartásban felgyülemlett biohulladékot a ház elé állított, zárható komposztálóban gyűjtenék. Az Élő sövény a Béke mozi előtt, terv kidolgozói bokrokat ültetnének ki a mozinál, mivel az épület a főút közelében van. Két további pályázat is érinti a mozi környékét. A lakosok padokat helyeznének ki és virágokat ültetnének a parkba, ahová korábban már az Ajándékozz fát mozgalom tagjai mintegy hatvan facsemetét ültettek ki. Fazekas Eleonóra érsekújvári lakos a Tyrš utcát szeretné barátságosabbá varázsolni levendula ágyásokkal. Danczi Dominika a Szebb a város virágokkal projekt kidolgozója a Kálvária alatti parkba helyezne ki padokat és ültetné be a környéket virágokkal. Két pályázat is van, amely az érsekújvári kerékpárosok szívét dobogtatná meg. A Doktor Bike pályázat megfogalmazója olyan kerékpártartót helyezne ki a Nyitra folyó közelében lévő kerékpárútnál, ahol elvégezhetnék az alapvető karbantartási, javítási munkálatokat a kerékpárosok. Hasonló elképzelése van egy másik pályázónak is, Marek Hanuskának. Az Iskola a szabadban pályázat megfogalmazói a Szent Erzsébet szigeten tartanának tanórákat a nyárfák alatt. A Barlang – játékhelyiség terv kidolgozói a Kompas központ kávézóját fejlesztenék a participatív költségvetésből.

Erdőcske néven nyújtotta be terveit Jozef Lutišan, aki a Cseresznyés utcában lévő teniszpályák közelében lévő kis erdőbe madáretetőket és rovarházakat helyezne.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?