Ha csepeg az eresz

terasz

Hevesebb záporok idején előfordul, hogy az eresz nem tudja elvezetni a hirtelen lezúduló vizet; s az ereszcsatorna ki is lyukadhat. Ha lyukas vagy eltömődött, javítsuk meg, tisztítsuk ki, vagy hívjunk szakembert.

Mi történhetett?

1 Valami elzárja a víz útját az ereszcsatornában: levelek vagy madárfészek, esetleg a tetőről lemosott moha.

2 Eltömődhetett a levezető lefolyócső, így a víz felgyülemlik az ereszben, majd kiönt.

3 Ha nem dugulás a baj forrása, meghajolhatott az eresz, ezért a víz rossz irányba folyik. A meghajlást az okozhatja, hogy nincs megfelelően rögzítve a csatorna.

4 Szivároghatnak az illesztések is – igazítsuk meg vagy szigeteljük őket.

 

1 Ha eltömődött az ereszcsatorna

Először is biztonságos, stabil hosszú létrára van szükségünk. Mielőtt felmászunk rá, vegyünk magunkhoz vödröt és kampót, amellyel a vödröt a létrára akaszthatjuk. Vigyünk magunkkal csatornatisztításra alkalmas lapátot vagy kis kertészásót. Viseljünk védőkesztyűt.

Az akadály eltávolításakor tömjünk rongyot a lefolyócső felső nyílásába, majd innen haladjunk végig a csatorna mentén. Lapátoljunk ki mindent, ami nem oda való, és tegyük a vödörbe. Végezetül pedig mossuk át a csatornát: kérjünk meg valakit, hogy adja fel a locsolócső végét, majd nyissa meg és zárja el a kerti csapot, amikor szólunk.

 

2 Ha eldugult a lefolyócső

Kezdjük fent! A lefolyócső-dugulás a leggyakrabban a „hattyúnyakban” alakul ki, azaz a tetőnél lévő, S alakban meghajlított részen. Ha le tudjuk venni, mossuk ki a csap alatt. Ha nem bírunk vele, lazítsuk fel a szennyeződést, aztán locsolócsővel mossuk át. Végül kössünk rongydarabot egy hosszú bot végére, s fentről is, lentről is tisztítsuk ki a csövet.

 

3 Ha megrogyott az eresz

Az eresz többnyire azért roggyan meg, mert kilazulnak a rögzítések. Csavarozzuk vissza őket.

 

4 Ha szivárog az eresz vagy az illesztés

Műanyag ereszhez vásárolhatunk külön tömítéseket, melyeket a rögzítési pontoknál kell beilleszteni (itt találkoznak az ereszcsatorna elemei). A tömítést a csatorna eltávolítása után nyomkodjuk a helyére.

Fém ereszcsatornáknál (műanyagoknál is, ha nem kapható hozzájuk tömítés) a szivárgás megszüntetésére használjunk egykomponensű szilikon- vagy Gumiám pasztát.

 

Legyünk elővigyázatosak!

Akkor lássunk munkához, ha nem esik! A létrát rögzítsük, és állítsuk megfelelő szögbe: ha egy négyméteres létrára kapaszkodunk fel, a lába legyen százhúsz centire a faltól.

 

Tavasz a teraszon

Ragyogó napsütéssel megérkezett a tavasz; szerencsére a természet rendjét, az élet körforgását semmilyen embert sújtó katasztrófa nem tudja megállítani. Azok a szerencsések, akik kertes házban laknak, most többet foglalkozhatnak kertjük, teraszuk szépítgetésével.

A hosszú tél alatt azonban a teraszok elveszítették bájukat – ideje újra hangulatossá, hívogatóvá varázsolni őket.

 

Lenyűgöző textíliák

Ha kijavítgattuk, kitakarítottuk, felmostuk a teraszt, és a kinti bútorokat is a helyükre raktuk, néhány mintás pléddel és ülőpárnával teljesen újjávarázsolhatjuk a kinti teret. A természetes anyagok, a pamut vagy a len, a természet inspirálta minták, a nagy levelek, virágok soha nem mennek ki a divatból, és életet visznek a terasz, de akár az erkély vagy a balkon hangulatába is. Ülőpárnákat magunk is készíthetünk, így még sokat sem kell költenünk rájuk.

 

Zöldben zöld

A különböző leveles és virágos növények közelebb hozzák a természetet. Készítsünk kompozíciót kedvenc növényeinkkel egy nagyobb virágládába, s tavasztól őszig szobanövényeink – a fikusz, a pálmafélék, a leánder vagy a kínai hibiszkusz – is jól érzik magukat a szabadban. Ha erkélyről van szó, akkor a mennyezetről is lógathatunk le pár kaspót, és a falra is szerelhetünk virágtartókat.

 

Lámpák, gyertyák

Szerezzünk be néhány nagyobb lámpást és gyertyát, így a terasz az esti órákban igazi családi szentéllyé válhat. Kinti használatra alkalmas lámpa- és fényfüzérek is kaphatók, de hangulatvilágítást akár befőttesüvegekből is tudunk készíteni.

F. É., kreativlak

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?