Čaputová biztosított jelenlétet a parlamentben az ombudsmannak

zuzana
Pozsony |

Zuzana Čaputová köztársasági elnök személyesen is részt vett a parlament tegnapi ülésén, hogy meghallgathassa Mária Patakyová ombudsman éves beszámolóját. Korábban csak néhány képviselő vett részt a jelentés felolvasásán, az államfő jelenléte miatt most az egyszer megtelt az ülésterem.

Patakyová korábban arról tájékoztatta Zuzana Čaputová köztársasági elnököt, hogy a képviselőknek több figyelmet kellene fordítaniuk arra, hogy ombudsmanként milyen munkát végez. Az államfő ezután megígérte, ha teheti, személyesen is elmegy majd a parlamentbe, mikor Patakyová a képviselők előtt beszámol előző éves munkájáról. Erre tegnap került sor. 

Az ombudsman elmondta, hivatala a parlament ellenőrző szerveként működik, céljuk védeni az emberek alapvető jogait. Hivatala tavaly több mint 2800 esettel foglalkozott, és 104 beadványban összesen 130 jogsértést talált. Több mint 600 beadvány erre az évre tolódott. Tíz eljárást maga az ombudsman kezdeményezett. Ezek közé tartozik például az időseknek fenntartott intézmények ellenőrzése, mely során arra voltak kíváncsiak, betartják-e az alapvető emberi jogokat. Az ombudsman elmondta, szeretne ő lenni az, aki felerősíti azok hangját, akik hozzá fordulnak.

Patakyová 2019-es munkáját hat csoportba osztotta, például élethez való jog, szociális segítséghez való jog vagy szólásszabadsághoz és információkhoz való hozzáférés joga. „Ahogy korábban, úgy tavaly is azokkal a témákkal foglalkoztam, amelyeket már régóta rendkívül fontosnak tartok. Például a méltatlanul biztosított helyiségek, amelyeket a rendőrségeken használnak” – mondta Patakyová, aki az úgynevezett csehszlovák nyugdíjasokról is beszélt. Mint mondja, a törvény nem foglalkozik azokkal, akik Szlovákia területén jogosultak nyugdíjra, de Csehszlovákia idején fizette a biztosításukat a munkaadójuk, amelynek székhelye Csehországban volt. Patakyová szerint ennek következtében vannak, akiknek nyugdíja nem éri el a létminimumot. 

A jelentésben szó esik még az ivóvízhez való hozzáférés hiányáról az ország egyes részein, a kiskorúak elleni végrehajtásokról, vagy a szülészeti standardok biztosításáról és a nők reprodukciós jogainak tiszteletben tartásáról. Patakyová ezzel kapcsolatban megjegyzi, üdvözölte, hogy tavaly egyik, abortuszt szigorító módosítást sem fogadta el a parlament. Jelezte, továbbra is figyelemmel követi a törvénytelen sterilizálás áldozatainak kártérítésének kérdését, valamint a transzneműek sterilizálására való kényszerítését.

Zuzana Čaputová kihangsúlyozta, az, hogy egyre több beadvánnyal fordulnak az emberjogi biztoshoz, csak igazolja, hogy az emberek megbíznak hivatalában, és egyre többen hiszik, hogy segíthet megoldani problémájukat. „2019-es tevékenységéről szóló jelentése viszont társadalmunk számos gyenge pontjára is rámutatott, s ezen problémákat a járvány okozta válság csak elmélyítette. Akár az időseknek szolgáló szociális otthonok finanszírozásáról, minőségéről vagy ellenőrzéséről, akár az ivóvízhez való hozzáférés hiányáról van szó” – közölte közösségi oldalán az államfő azzal, hogy az ombudsman jelentésében megfogalmazott ajánlások segíthetnek a leghatékonyabban kiküszöbölni ezeket a hiányosságokat. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?