Čaputová üdvözli Mamojka döntését

Zuzana Čaputová

Zuzana Čaputová államfő üdvözli, hogy Mojmír Mamojka alkotmánybíró lemondott a hivataláról. Mamojka döntése nem lepte meg őt. Ezt szerdán jelentette ki, mielőtt meghallgatta volna az ombudsman évértékelő jelentését a parlamentben.

Az államfő úgy véli, mindenkinek az az érdeke, hogy Mamojka helyére minél előbb megválasszák az új alkotmánybírót. „Annak ellenére, hogy a parlament programja mostanában zsúfolt, ezt is fel fogja venni a prioritások közé. Jó lenne, ha az SZK Alkotmánybírósága teljes létszámmal működne” – közölte Čaputová. Úgy véli, Mamojka döntése hozzájárulhat ahhoz, hogy javuljon az igazságszolgáltatás hitelessége.

Mamojkát Peter Tóth volt titkosrendőr és újságíró kötötte össze Marian K. vállalkozóval. Tóth januárban tett tanúvallomást a bíróság előtt Ján Kuciak újságíró meggyilkolása ügyében. Azt állította, hogy 2018 nyarán találkozott az alkotmánybíróval, és Marian K. megbízásából átadott neki egy borítékot egy alkotmánybíróság elé terjesztendő beadvánnyal. Mamojka ezt tagadta, és azzal érvelt, hogy az Ab szenátusa, amelynek ő is a tagja volt, 2018 szeptemberében elutasította Marian K. panaszbeadványát az előzetes letartóztatásával összefüggésben. A Denník N napilap rendőrségi információkra hivatkozva korábban arról írt, hogy Marian K. üzeneteket váltott Mamojkával 2018 júniusában. A Threema üzenetek szerint a vállalkozó 2018. június 14-én készült találkozni az alkotmánybíróval. Marian K.-t 2018. június 20-án vették őrizetbe.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?