Lemondott funkciójáról Mojmír Mamojka alkotmánybíró

Mojmír Mamojka

Lemondott tisztségéről Mojmír Mamojka alkotmánybíró. Döntését nem kommentálta, de a törvényszéken már fegyelmi eljárást készítettek elő ellene, mivel valószínűleg a Kuciak-gyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kočnerrel kommunikált.

Mamojka az után hozta meg a döntését, hogy az Alkotmánybíróság elnöke, Ivan Fiačan kézhez kapta azokat az információkat, amelyeket a titkosszolgálatok a Kočnerrel való kommunikációjáról gyűjtöttek. A Denník N információ szerint a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) igazolta, hogy Kočner és Mamojka közvetlenül a gyilkossággal vádolt nagyvállalkozó 2018-as letartóztatása előtt kapcsolatban volt. Ezen év június 4-én, két héttel Kočner letartóztatása előtt a nagyvállalkozó találkozót kért Mamojkától.

"Szerdán úgy 19 órakor leszek otthon. Ha neked is jó, lehet akkor" - válaszolta a megkeresésre Mamojka.

Az alkotmánybíró később azonban tagadta, hogy találkozott volna Kočnerrel. Kočner már az előzetes letartóztatásból üzenetet is küldött Mamojkának, arra kérhette, segítsen őt szabadlábra helyezni. Az erre vonatkozó indítványt végül Mamojka mégsem hagyta jóvá.

"Tudni akarom, Mamojka miért vallott kudarcot. RF-nek ezt el kellett volna intéznie!" - írta Kočner a munkatársának, Peter Tóthnak miután elutasították a szabadlábra helyezéséről szóló indítványt.

Az SIS az után küldte meg a Mamojkára nézve terhelő információkat az Alkotmánybíróság elnökének, hogy a szolgálatot az újonnan kinevezett Vladimír Pčolinský vezeti. Pčolinský testvére parlamenti képviselő és a Sme rodina színeiben politizál. Mamojka 2006-tól 2016-ig smeres parlamenti képviselő volt, 2018-ban nevezték ki alkotmánybírónak. Most ugyan lemondott, de még május végéig  alkotmánybíró marad. Utódjára a parlament tehet javaslatot az államfőnek, aki végül kinevezi a taláros testület új tagját.

Mészáros Lajos, az Országos Bírói Tanács tagja és korábbi alkotmánybíró Mamojka távozásával kapcsolatban elmondta, az Alkotmánybíróságba vetett bizalom szempontjából fontos lépés történt.

"Azzal, hogy ő elmegy, úgy gondolom, megnőhet az embereknek az Alkotmánybíróságba és az egész igazságszolgáltatásba vetett bizalma"

- fogalmazott Mészáros. Hozzátette, Mamojka távozása arra vonatkozóan is jó jel, hogy a bírók ellen folytatott büntetőeljárások lefolyhatnak és az egész igazságszolgáltatásban megkezdődhet a megtisztulás. 

(Denník N)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?