Párkapcsolatunk: Élettársak a karanténban

kapcsolat

Azért, hogy párkapcsolatunk boldog legyen, tennünk kell. Nem egyszerű feladat ez. A mindennapokban számos olyan helyzet van, amely kihat rá. Sorozatunkban ezeket tekintjük át, hogy a párkapcsolati nehézségeket megértsük, és javulást érjünk el.

A szakemberek régóta tudják, hogy az összezártság drasztikusan megemeli a válások számát. Mi a helyzet most, karantén idején, és mit lehet tenni, hogy elkerüljük kapcsolatunk zátonyra futását?

A koronavírus miatt sokan kénytelenek otthon maradni. Ez azonban nem olyan, mint a szabadság, hanem kínzó elszigeteltség. Nincsenek programok: mozi, színház, koncert, játszóház, uszoda. A férjek nem léphetnek le sörözni a haverokkal, az anyukák sem kávézni a barátnőkkel, és a nagyszülőkkel is csak telefonálni tudunk. A család a négy fal rabja, s ilyenkor még nagyobb súllyal vannak jelen az eddig felgyűlt problémák. Megszoktuk, hogy életünk jelentős részét párunktól külön, a munkahelyünkön töltjük. Ezután jött a számtalan otthoni teendő, háztartás, kert, autó, gyerekek, és a legtöbbünknél a sor végén kullogott a párkapcsolat. Mert arra már valóban nem volt idő és energia (sokszor igény sem), hogy beszélgessünk egymással (a napi program megszervezése nem beszélgetés), mindkettőnk épülését szolgáló terveket készítsünk közösen (a tévénézés, facebookozás nem az). Az összezártságban pedig gyorsan távolodunk egymástól. Sokszor hallom, hogy az a napi 3-4 együtt töltött óra bőven elég a másikból, most meg együtt kell lenniük. Már hallottam viccnek álcázott kiborulásokat: a lélegzetvétele is idegesít: ahogy rám néz, attól ideges leszek. Nem tudunk mit kezdeni egymással.

Hogyan lehet elkerülni, hogy a mi kapcsolatunk is belerokkanjon az összezártságba? Úgy gondolom, a legfontosabb egymás különbözőségének a megértése és elfogadása. A párját gyakran úgy kezeli az ember, mintha önmaga volna: feltételezi, hogy ugyanúgy gondolkodik, ugyanolyan motivációi vannak, ugyanazt szeretné megtenni, és ugyanazt tartja elsődlegesnek. Ezért van az, hogy irritál, mikor mást, máshogy gondol, érez vagy tesz. A jelenlegi feszült, bizonytalan helyzetben gyorsabban robbanunk, és csúnya kritikával illethetjük a párunkat. A robbanás előtt azonban mindig álljunk meg: most van itt az ideje az önmérsékletnek. Számoljunk el tízig, mielőtt életünk párjának rontunk. Tartsuk észben, hogy mi sem vagyunk hibátlanok. Nekünk is van millió szeszélyünk, rossz szokásunk, elhibázott tettünk, bolond véleményünk.

Fontos közeledni egymáshoz. Itt a lehetőség, hogy megismerjük a társunkat, élettel és energiával töltsük meg a kapcsolatunkat ahelyett, hogy csak egymást kerülgetnénk a lakásban. Kezdeményezzünk beszélgetést, vonjuk bele a másikat a teendőinkbe, hogy közösen tudjuk elvégezni őket. Minden napra jusson egy kis testi kényeztetés: masszázs, hátmosás, fejsimogatás. Lepjük meg a párunkat egy finom vacsorával, egy vicces üzenettel. Keressük az alkalmakat, hogy őszinte, elismerő szavakkal kifejezhessük: örülünk neki. Bármit választunk is, a lényeg, hogy a társunk érezze: számít nekünk, foglalkozunk és törődünk vele. Ezek azok az apróságok, amelyek képesek közelebb hozni bennünket egymáshoz.

Türelmes, egészséges májust kívánok minden kedves Olvasómnak!

Álló Gabriella párkapcsolati tanácsadó

A teljes írás a VasárnapLélek mellékletben jelent meg!


 

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti:❗️

https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?