Remišová:Az állam hibájából csaknem 600 millió euró uniós támogatástól estünk el

Veronika Remišová

Szlovákia az uniós támogatások kihasználása terén az EU három legrosszabbul teljesítő országa közé tartozik.

További súlyos probléma, hogy a brüsszeli ellenőrzések és a támogatások kifizetésének korrekciója után Szlovákiának a legutóbbi, 2007–2013-as programidőszakban 997 millió eurót kellett visszafizetnie, ebből 599 milliót az állam hibájából. Minderről Veronika Remišová (Za ľudí), a beruházásokért és digitalizálásért felelős miniszterelnök-helyettes számolt be hétfőn. A 2014-2020-as időszakban az EU 81 millió euró átfizetését utasította el.

Az uniós támogatások lehívását Remišová szerint a bürokrácia és a pályázati felhívásokat jellemző hibák nehezítik. Előfordul például, hogy a kérvény benyújtása és a támogatás lehívása között 680 nap telik el. Egyben felhívta a figyelmet, hogy az aktuális programidőszakban 150 millió euró nem került lehívásra. A 13,8 milliárd eurós csomagnak Szlovákia eddig csak a 32 százalékát hívta le.

Remišová a kormány elé terjesztett egy törvénymódosítást az európai strukturális és beruházási alapok forrásainak felhasználásáról, melynek értelmében egyszerűsödnének a pályázatok kiírásának és esetleges módosításának feltételei. Emellett könnyítenék a hivatali ügyintézést a vissza nem térítendő támogatások nyújtására vonatkozó szerződések esetében is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?