Pellegrini: Szlovákia rosszul áll a gazdasági jövőért folytatott küzdelemben

Peter Pellegrini

Szlovákiának sikerült útját állnia az új típusú koronavírus terjedésének, de rosszul áll az ország gazdasági jövőjéért folytatott küzdelemben. Ezt hétfői sajtótájékoztatóján jelentette ki Peter Pellegrini (Smer-SD), a parlament alelnöke.

„A cégek, az egyéni vállalkozók és az alkalmazottak hiába várják a nagy csinnadrattával bejelentett elsősegélyt, amelyet ma már inkább a vállalkozások csődje előtti 'utolsó segélynek' nevezhetnénk. Az európai országokkal összehasonlítva Szlovákia a három 'leg' országa. Az összes környező állam közül itt a leglassabb, a leggyengébb és a legkomplikáltabb a segítségnyújtás. Ha a kormány nem kezd ezzel azonnal valamit, a helyzet csak romlani fog” – figyelmeztetett Pellegrini. Úgy véli, nagyobb összegű, átfogóbb, célirányosabb segélyezésre lenne szükség.

Pellegrini szerint a kormány eredeti terve az volt, hogy egy hónap alatt egymilliárd eurót fog kifizetni segélyként, valójában azonban ennél sokkal kevesebb pénz, csak 20,35 millió euró került kifizetésre. „Mihez kezdjenek a vállalkozók, az egyéni vállalkozók és az alkalmazottak családjai? A kormány még inkább elmélyíti a szociális bizonytalanságot a régiókban” – jegyezte meg a volt kormányfő.

Peter Žiga, a Smer-SD képviselője figyelmeztetett: amíg nem nyitnak ki újra az iskolák, sok szülő nem tud elmenni dolgozni, ami munkaerőhiányhoz vezet. „Rengeteg szülő folyamodott ápolási segélyért, sokan munkaképtelenek” – tette hozzá Žiga, akinek meggyőződése, hogy a kormány nem fordít kellő figyelmet a kis és közepes vállalkozókra.

Pellegrini szerint néhány vállalkozó a közösségi oldalakon panaszkodott arra, mennyire bonyolult támogatást kérvényezni. „A szakszervezetek kifogásolják, hogy nem működik a szociális párbeszéd. Vannak olyan országok, ahol átfogó segítségnyújtást vezettek be, tekintet nélkül a bevételkiesés mértékére vagy a kényszerbezárás hosszára” – tette hozzá. A volt kormányfő tart tőle, hogy Szlovákiában emelkedni fog a munkanélküliség is.

Pellegrini szerint a koronavírus elleni küzdelem két pillére az emberek egészségének védelme és a gazdaság talpra állítása. Elismerte, hogy az előbbi téren Szlovákia nagyon jó eredményt ért el. „Az viszont nyugtalanító, hogy milyen rosszul állunk az ország gazdasági jövőjéért folytatott küzdelem terén” – fűzte hozzá Pellegrini, aki egyben felhívta rá a figyelmet, hogy a Fitch ügynökség leminősítette Szlovákiát. A volt miniszterelnök visszautasította, hogy az előző kormány rossz állapotban adta volna át a gazdaságot.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?