Az ENERGEN készítmények az egyes terményekben

energen

A növényeknek az egyes növekedési fázisban más-más igényei vannak. Ugyanúgy változóak az igények az egyes növénykultúrákban. Az ENERGEN készítményeket folyamatosan teszteljük, hogy a gazdálkodók számára a lehető legjobb eredményt biztosítsuk.

Vannak nitrátkedvelő növények, mint például a repce, amelyek esetében a végsőkig biztosítani kell az egészséges növekedéshez és a jó terméshozam biztosításához a kellő nitrogéntartalmat. Másoknál viszont a végső stádiumban egyenesen káros ennek a tápelemnek a magas jelenléte. Így például a sörárpánál. Mások a talajadottságok is, amihez szintén igazodni kell. Nézzük meg ezért, hogy hogyan ajánlatos alkalmazni az egyes növényeknél az ENERGEN készítményeit.

 

Repce

A fő növekedési fázisban egészen a virágzásig az ENERGEN STIMUL PLUS készítményt ajánljuk alkalmazni 0,5-0,7 l/ha adagban. A repce elvirágzását követően még 20% nitrogént igényel, ezért a végső fázisig működőképes gyökérzetre van szüksége. Az ENERGEN STIMUL PLUS segít megtartani a gyökérzetet, és akár négyszeresen feljavítja a nitrogén nitrát formájának feldolgozását, ami a repce számára nagyon fontos. Segít megtartani a vizet is a repcében a vegetáció végéig.

 

Tavaszi és őszi sörárpa

A sörárpa esetében oda kell figyelni, hogy ne legyen túl magas a nitrát-tartalom, de ugyanúgy fontos megtartani a vizet is a növényben. Ebben segít az ENERGEN FRUKTUS PLUS. Az ENERGEN FRUKTUS PLUS a száraz területeken egyre nagyobb teret hódít, ahol ismételt alacsony adagolásban (0,1-0,2 l/ha) alkalmazzák. A készítménnyel együtt ajánljuk alkalmazni a levéltrágyát, úgy, mint a búza esetében is (a folyékony karbamidot kivéve).

A másik tulajdonsága a készítménynek a nitrogén alacsony szinten való megtartása a szemekben, ezért azokon a területeken, ahol magas a nitrogén-tartalom, egy kezelésben alkalmazható 0,5-0,7 l/ha adagban az ENERGEN FRUKTUS PLUS a szálkásodástól a címerhányásig. A nitrogéntartalom csökkentése mellett csökkenthetjük a szemek kihullásának esélyét a szitán keresztül, növelhetjük az EMT-t és a hozamot, valamint segíthetjük a vízmegtartást a növényben.

 

Őszi búza

A szálkásodás idején az ENERGEN 3D PLUS 0,1 l/ha adagolásával segítünk megtartani a vizet a növényben. Ha ezt a makro- és mikroelemek adagolásával kombináljuk levéltrágya formájában, hosszú távon csökkenthetjük a szárazság okozta negatív hatásokat a növényben. A szálkásodás második felében növeljük az ENERGEN 3D PLUS adagját 0,2 l/ha-ra. Amennyibben a gyökerek károsodnak a csapadékmennyiség miatt, ajánlatos ezt a kezelést kiegészíteni az ENERGEN FULHUM PLUS készítménnyel 0,25 l/ha adagolásával.

 

Mák

A levélrózsa állapotában ajánlatos az ENERGEN AKTIVÁTOR PLUS készítményt alkalmazni 0,5 l/ha adagban. Ez egy bizonyított eljárás azon növények esetében, amelyek nincsenek besűrítve.  

A gyöngébb és késeibb növények esetében ajánlatos az ENERGEN AKTIVÁTOR PLUS készítményt alkalmazni 0,3 l/ha adagban, amelyhez a gyökerek erősítése érdekében adagolhatunk ENERGEN FULHUM PLUS-t 0,2-0,3 l/ha adagban. A kései és nagyon sűrű állományokban az ENERGEN FULHUM PLUS készítményt 0,5 l/ha adagban ajánljuk alkalmazni.

Bővebb info: Ing. Róbert Vitáriuš, 0908 705 573, energensk@gmail.com, www.energen.info

Ing. Kamil Kraus és Ing. Jaroslav Mach, ENERGEN

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?