Ételek az éléskamrából

kaja

A koronavírus miatt kijárási korlátozásokat vezettek be, s a veszélyérzet élelmiszertartalék felhalmozására ösztönzött bennünket.

Mit főzzünk a spájzban, hűtőben, fagyasztóban található tartalékokból? A jól bevált ételek az otthoni bezártság idején sem okoznak csalódást, de ha van rá időnk és lehetőségünk, kísérletezhetünk is. A hozzávalókat bátran variálhatjuk kamránk tartalmának megfelelően.

Húsgolyók joghurtos mártással

Hozzávalók: 50 dkg darált marha-/sertéshús, 1 hagyma, 3 tk. őrölt (római) kömény, 2 tk. currys fűszerkeverék, fél zsemle, 1 tojás, 4 gerezd fokhagyma, só, fél ek. vaj; mártás: 2 dl natúr joghurt, 1 citrom reszelt héja, fél citrom leve, 1 kis csilipaprika, csipetnyi porcukor, néhány mentalevél, kevés olívaolaj.

A darált húst eldolgozzuk az apróra vágott vörös- és reszelt fokhagymával, beáztatott, kinyomkodott zsemlével s a fűszerekkel. Golyókat formázunk belőle, aztán 180 fokos sütőben, kivajazott kis muffinformákban megsütjük.

Közben a mártáshoz a mentaleveleket finomra csipkedjük, majd összekeverjük az apróra vágott csilivel és a többi alapanyaggal. Amikor a fasírtgolyók kisültek, hideg vízbe áztatott, lecsepegtetett nyársra húzhatjuk őket, s a mártással kínáljuk.

Kenyérpuding

Hozzávalók: szikkadt kenyér/kifli/zsemle, (kókusz)tej, tojás, cukor, édes fűszerek (csipetnyi kardamom, ánizs, tonkabab, vanília), 1 csipet só, vaj, szárított/kandírozott gyümölcs, magvak (/lekvár).

A vékonyra szelt, lehéjazott kenyeret kókusztej (vagy más növényi tej), tojás, cukor (méz vagy juharszirup), édes fűszerek és egy csipet só keverékébe áztatjuk, majd kivajazott, magas falú sütőformába rétegezni kezdjük. Minden rétegre felaprított szárított vagy kandírozott gyümölcsöket, magvakat szórunk, de lekvárral is megkenhetjük. Utána előmelegített sütőben, 170 fokon legalább 45 percig sütjük.

Mindent bele saláta

Hozzávalók: zöldségek és gyümölcsök, sajt, cukor, (balzsam)ecet, olívaolaj.

A zöldségeket, gyümölcsöket felaprítjuk (legyen köztük alma is), kockákra vágott sajtot adunk hozzá, majd cukorral, balzsamecettel és olívaolajjal öntetet készítünk, s bekeverjük vele a salátát. Lefedve pár órára hűtőbe tesszük. Magában is finom, de húsokhoz köretként, főételhez salátaként is fogyasztható.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?