A rendszerváltó napok kronológiája – hétről hétre

A bársonyos forradalom kronológiája

Mi történt ezekben a napokban 30 évvel ezelőtt, a rendszerváltás idején?

1990. május 12., szombat

  • Komáromban tartja I. országos közgyűlését a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, amely síkra száll többek között egy komáromi magyar pedagógiai kar létrehozásáért, egy magyar oktatási miniszterhelyettes kinevezéséért, a minisztérium nemzetiségi főosztályának létrehozásáért, az oktatásügy önigazgatásának kiharcolásáért, a közös igazgatású iskolák szétválasztásáért és a megszüntetett magyar kisiskolák újraindításáért. A szervezet elnökévé Pukkai Lászlót választják.
  • A Magyar Diákszövetség Érsekújvárott megtartott I. országos közgyűlése szerint a diákszövetség politikai pártoktól független szervezetként, elsősorban a diákságot érintő oktatás- és szociálpolitikai kérdésekkel kíván foglalkozni.

1990. május 17., csütörtök

  • Rimasimonyiban az Együttélés választási gyűlésén útjára indul a csehszlovákiai magyar felsőoktatási intézmény anyagi alapjainak megteremtéséért indított kezdeményezés, amelyet a későbbiekben Simonyi Alapítvány néven jegyeznek be.

1990. május 18., péntek

  • A Csemadok együttműködési megállapodást ír alá a Magyarok Világszövetségével, amely szerint a szövetség csatlakozni kíván a világszövetséghez.

1990. május 20., vasárnap

  • A Szlovák Nemzeti Párt, a Matica slovenská, a Štúr Társaság és más szervezetek rendezésében több ezer fős tüntetés zajlik a pozsonyi Szlovák Nemzeti Felkelés terén, amelynek résztvevői a szlovák nyelv államnyelvvé nyilvánítását követelik.

1990. május 21., hétfő

  • Prágában Václav Havel köztársasági elnök fogadja az Független Magyar Kezdeményezés és a Magyar Diákszövetség Tóth Károly, illetve Berényi József által vezetett küldöttségét. Megbeszélésük fő témája a magyar nyelvű felsőfokú oktatás, az egykori Masaryk Akadémiához hasonló társadalomtudományi intézet létrehozásának, a bősi vízi erőmű, valamint a kassai kormányprogramban megfogalmazott kollektív bűnösség eltörlésének a kérdése.

1990. május 22., kedd

  • Budapesten a Rákóczi Szövetség közgyűlése a visszavonuló Dobossy László helyett Halzl Józsefet választja a szervezet új elnökévé. A Rákóczi Szövetség, a Regio kisebbségtudományi szemle és a Párbeszéd Alapítvány pályázatot hirdet az Esterházy János emlékérem, illetve emlékplakett elkészítésére. Az érmet és plakettet évente olyan személyeknek, illetve intézményeknek ítélik oda, akik vagy amelyek kiemelkedő tevékenységet fejtettek ki a szlovákiai magyar közösség szolgálatában.

1990. május 23., szerda

  • Budapesten a Miniszterelnöki Hivatal keretében, Entz Géza címzetes államtitkár vezetésével megalakul a Határon Túli Magyarok Titkársága.

1990. május 25., péntek

  • A szlovák kormány Nemzetiségi Tanácsa a március 5-i komáromi kormányülést követően a hivatali kétnyelvűség, valamint a kisebbségi nyelvhasználat elveinek kidolgozására létrehozott bizottság munkájáról készült jelentésről tárgyal. A Nemzetiségi Tanács javaslata szerint a nyelvhasználat kérdését az új alkotmány keretében kell megoldani.

(Összeállította Popély Árpád)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?