Online szafaritúrák – Élvezik a látogatók nélküli életet az állatok

Online szafaritúrák – Élvezik a látogatók nélküli életet az állatok

Online szafaritúrákat kínálnak a koronavírus-járvány miatt látogatók nélkül maradt kenyai és dél-afrikai vadrezervátumok és szállodaláncok, hogy a karantén alatt is fenntartsák az érdeklődést a vadon élő állatok iránt, és növeljék a természetvédelem támogatottságát a járvány utáni időszakra.

Az andBeyond szállodacsoport naponta két alkalommal kínál élő szafaritúrát négy különböző dél-afrikai rezervátumba az Instagram, a Facebook és a YouTube közösségi portálokon.

A hagyományos szafariturizmus egy csapásra összeomlott Afrikában a járvány miatt szerte a világon elrendelt utazási korlátozások és a foglalások lemondása miatt, és ez nehéz anyagi helyzetbe hozta a rezervátumokat, amelyeknek bevétele jórészt a turizmusból származik. A kenyai Ol Pejeta rezervátum bevételeinek például 70 százalékát adják a helyszínre látogató turisták.

A rezervátumok attól tartanak, hogy az idegenforgalmi bevételek elmaradása miatt nem tudják fizetni az állatokat a vadorzóktól védő vadőröket, ezért veszélybe kerülhet a területükön élő vadállatok biztonsága.

A szafariturizmusból élő intézmények abban reménykednek, hogy az online vadvilági túrák révén növelni tudják az állatvédelem támogatottságát, és így – akár utólag, a válság elmúltával – fedezni tudják a szükséges bevételeket.

„Az internetes szafarik lehetőséget kínálnak arra, hogy hallassuk a természet hangját, így elsőbbséget kapjon a rezervátumok védelme, amikor majd újraindul a normális élet”

– mondta a dpa hírügynökségnek Nicole Robinson, az andBeyond marketingigazgatója.

Az állatok egyébként élvezik a látogatók nélküli életet, a csöndet, a dzsipek nélküli világot a vadrezervátumokban. A dél-afrikai Kruger Nemzeti Park oroszlánjai is nyilvánvalóan elégedettek: az egyébként turisták által sűrűn járt utakon nyugodtan szendergő falkát fotózott le a park egyik őre.
Richard Sowry, Afrika egyik legnagyobb rezervátumának munkatársa a látogatók elől március 25. óta a koronavírus-járvány miatt lezárt parkban az üzemeltetéshez szükséges feladatokat látja el, és az orvvadászok elől védi az állatokat.

Mint elmondta, a felvételt autójából, alig ötméteres távolságból készítette a szokatlan jelenségről. Az állatok nem zavartatták magukat, egy részük aludt. Azt mondta: becslése szerint a falka egyik legöregebb oroszlánja vagy 14 éves lehet, ami magas kornak számít az oroszlánoknál.

„Az oroszlánok hozzászoktak az autókban ülő emberek látványához. Minden állat ösztönösen fél a két lábon álló embertől, így ha sétáltam volna, nem engedtek volna ennyire közel”

– idézi a BBC.com Sowryt.

A parkőrök legfeljebb a hideg éjszakákon látnak az utakon aludni nagymacskákat, amikor az aszfalt éppen melegebb, mint a talaj. Sowry körútja előtt jócskán esett a parkban, az aszfalt pedig szárazabb volt, mint a fű. A nagymacskák nem szeretik a vizes területeket.

A parkőrök azonban nem szeretnék, hogy az oroszlánok úgy higgyék, biztonságosak az utak, csak mert most ilyen nagy a nyugalom.

Sowry ugyanakkor kiemelte, az állatok viselkedésére egyébként nincs hatással a park lezárása. „A Kruger nagyon vad hely. Mindig is vad volt, és az is marad” – fogalmazott. Örömmel osztja meg azonban fényképeit azokkal, akik a koronavírus világjárvány miatt jelenleg nem tudnak ellátogatni a parkba.

„Ezek nehéz idők, és örömet szeretnék szerezni az emberek” – mondja.

(MTI, ug)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?