Megemlékeztek a II. világháború befejezéséről

Caputová
Pozsony/Liptószentmiklós |

Európa-szerte emlékeznek a II. világháború befejezésének 75. évfordulójára. A Brit Királyi Légierő vadászgépei például különleges formációban repültek át London felett. Zuzana Čaputová államfő délelőtt a liptószentmiklósi Háj-Nicovô katonai temető emlékművét koszorúzta meg Igor Matovič miniszterelnökkel és Boris Kollár házelnökkel, délután pedig mindhárman a pozsonyi Slavín emlékműnél rótták le kegyeletüket a második világháború áldozatai előtt.

75 év telt el a második világháború európai befejezése óta, melyet a történészek a világtörténelem legvéresebb incidenseként szoktak emlegetni. Egyes becslések szerint legalább 60 millió ember vesztette életét a nemzetközi konfliktusban.

vadászgépek

A jeles évfordulóról világszerte megemlékeztek, köztük a szlovákiai politikai vezetés is. Zuzana Čaputová köztársasági elnök, Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök és Boris Kollár (Sme rodina), a parlament elnöke péntek délelőtt a liptószentmiklósi katonatemetőben koszorúzta meg az áldozatok emlékművét, utána ünnepi beszédet tartottak.

Az államfő tiszteletét fejezte ki a hősök iránt, majd hozzátette, hogy ez a nap a szabadság és a demokrácia ünnepének is tekinthető.

A kormányfő a megemlékezés fontosságát hangsúlyozta.

„Minden nemzet, amely megfeledkezik a saját múltjáról, arra van ítélve, hogy újra átélje”

– jelentette ki Igor Matovič.

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Boris Kollár is, aki a szlovák nemzeti felkelés szerepét is kiemelte, melynek köszönhetően Szlovákia a győztesek oldalán találta magát. 

közjogi méltóságok

Eduard Heger (OĽaNO) pénzügyminiszter szerint a koronavírus-helyzet hasonlít a háborús állapotokra.

„A koronavírus-járvány amolyan kisebb háború. Egyrészt hiányoznak a társadalmi kapcsolatok, a színház- és mozilátogatás, a barátokkal eltöltött idő. Másrészt viszont most a saját bőrünkön is érezhetjük, milyen fontosak nekünk ezek a hétköznapi dolgok”

– fogalmazott Heger, hozzátéve, hogy hasonlóan érezhették magukat az emberek 1945. május 8-án is.

(nar, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?