Fotópályázat indul Katalin hercegnő védnökségével a britek életéről

Fotópályázatot hirdetett csütörtökön a neves londoni Nemzeti Portrégaléria annak bemutatására, hogy a brit lakosság hogyan éli hétköznapjait az új koronavírus okozta járvány idején. A pályázat fővédnöke Katalin cambridge-i hercegnő, Vilmos herceg felesége.

A világhírű londoni galéria és a Kensington-palota - a hercegi házaspár londoni rezidenciája - a kezdeményezést ismertető csütörtöki tájékoztatásában közölte: a cél egy olyan egyedülálló fotóportré összeállítása az országról, amely megmutatja a britek hangulatát, reményeit, félelmeit, érzéseit a Covid-19 elleni küzdelem közepette.

A pályázat elnevezése Hold Still. A kifejezés ebben az esetben többes értelmezést kap. A portréfotósok a kép elkészítésének pillanata előtt ezzel a felszólítással kérik modelljeiket, hogy most ne mozduljanak, másrészt jelenti azt is, hogy a britek jórészt otthonaikban maradnak, nem mozdulnak ki, hogy védjenek másokat a járvány terjedésétől. Utal ugyanakkor a cím arra is, hogy sokak élete gyakorlatilag mozdulatlanná dermedt a járvány szorításában.

A pályázat mindenki számára nyitott kortól, egyéni fotózási képességektől függetlenül és a nevezés ingyenes. Az egyetlen feltétel az, hogy a képeknek embereket kell ábrázolniuk, de telefonnal és fényképezőgéppel készített fotókat egyaránt be lehet nyújtani.

A National Portrait Gallery ismertetése szerint a képeket nem fotográfiai minőségük vagy a készítő technikai hozzáértése alapján bírálják el, a megítélés fő tényezője az, hogy a fotó milyen érzelmeket közvetít, a fotós milyen átéléssel ábrázolja az adott helyzetet.

A beküldött képekből százat kiválasztanak és ezekből virtuális kiállítás nyílik a portrégaléria honlapján, később pedig több helyszínen ténylegesen ki is állítanak egy válogatást a fotókból.

A pályázat három témakört jelöl ki: segítők és hősök, az új normalitás és a kedvesség megnyilvánulásai.

A fotókat június 18-ig lehet benyújtani a https://www.npg.org.uk/hold-still/ online felületen.

Katalin hercegnő - polgári nevén Kate Middleton, aki 2011-ben házasodott össze Vilmossal, II. Erzsébet királynő unokájával, a brit trón majdani várományosával - szenvedélyes és képzett amatőr fotós hírében áll. Ő a Nemzeti Portrégaléria fővédnöke és három éve a brit fotográfusok királyi társasága is tiszteletbeli örökös tagjává fogadta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?