Vasárnapi asztal

süti

Petrezselymes krémleves, spenótos csirke, paradicsomos párolt marha, zöldborsós pite (quiche), epres-túróhabos kocka

Petrezselymes krémleves

Hozzávalók: 3 ek. vaj, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 dl zöldségalaplé, 5 dl tej, háromnegyed csokor petrezselyem, 4 ek. habtejszín, 4 ek. olívaolaj, őrölt fehér bors, só.

A felaprított vörös- és fokhagymát a vajon üvegesre pároljuk. Hozzáöntjük a zöldségleves-alaplevet s a tejet, aztán felforraljuk. Beleszórjuk a petrezselymet, borsot, sót, majd az egészet összemixeljük. Hozzáadjuk a habtejszínt, s újra felforraljuk.

A tányérokba szedett levest az olívaolajjal meglocsolva és a megmaradt petrezselyemmel megszórva tálaljuk.


 

Spenótos csirke

Hozzávalók: 25 dkg csirkemellfilé, 25 dkg zsenge spenót, 6 szárított (vagy olajban eltett) paradicsom, 12,5 dkg mozzarella, fél citrom leve, 1 ek. vaj, 2 ek. olívaolaj, só, fekete bors ízlés szerint.

A megmosott spenótleveleket néhány percre forrásban lévő sós vízbe dobjuk, aztán leszűrjük. A húst felkockázzuk, sózzuk-borsozzuk, s vaj és olívaolaj keverékén erős tűzön megsütjük.

Mikor a csirke majdnem kész, hozzáadjuk a spenótot és a csíkokra vágott szárított paradicsomot. Jól átforgatjuk, összemelegítjük, szükség esetén utóízesítjük. A legvégén beletépkedjük a sajtot; mikor megolvadt, lehúzzuk a tűzről. Tálalás előtt citromlevet facsarunk rá. Főtt rizst kínálhatunk hozzá.


 

Paradicsomos párolt marha

Hozzávalók: 80 dkg marhahús, 2 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, só, bors, 2-3 babérlevél, 1 kis doboz (70 g) paradicsompüré, 2 dl vörösbor, liszt, olaj.

A marhahúst apró, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, kiveregetjük, sózzuk, borsozzuk, aztán lisztbe forgatjuk. A serpenyőben olajat forrósítunk, a hússzeleteket mindkét oldalukról hirtelen elősütjük, majd kiszedjük a serpenyőből. A visszamaradt olajon megpároljuk a felaprított vörös- és a zúzott fokhagymát. Rászórunk 1 ek. lisztet, felöntjük 2 dl vízzel. Belerakjuk a paradicsompürét, babérlevelet, s hozzákeverjük a vörösbort. Visszatesszük bele az elősütött húst, és kis lángon, fedő alatt pároljuk, amíg meg nem puhul. Ha közben elfövi a levét, vízzel pótoljuk. A végén levesszük a fedőt, és sűrűre főzzük a szaftját.

Tipp: Tésztával (spagettivel) tálaljuk.


 

Zöldborsós pite (quiche)

Hozzávalók – tészta: 24 dkg sima liszt (fele lehet teljes kiőrlésű), 12 dkg vaj/margarin, csipet só; töltelék: 30 dkg kifejtett zöldborsó, 15 dkg húsos szalonna, 3 tojás, 3 dl tejszín, 1-2 maréknyi reszelt sajt, petrezselyem, 5-6 koktélparadicsom, só, bors

Hozzávalóiból kevés hideg vízzel gyorsan meggyúrjuk a tésztát, és fóliába csomagolva hűtőbe tesszük. Közben a szalonnát felaprítjuk, kisütjük, mellédobjuk a zöldborsót, pár percig együtt pirítjuk őket, majd lehúzzuk a tűzről.

A 3 tojást villával felverjük, hozzákeverjük a tejfölt, reszelt sajtot, petrezselymet, és kicsit megsózzuk, borsozzuk.

A tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk, s kibélelünk vele egy pite-/tortaformát/tepsit; az alját villával megszurkáljuk. 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig elősütjük. Utána belerakjuk a borsót és a szalonnát, rákanalazzuk a tojásos tölteléket; pár szem félbevágott koktélparadicsomot is tehetünk rá. Kb. 30 percig sütjük (amíg a teteje színt nem kap).


 

Epres-túróhabos kocka

Hozzávalók: 50 dkg félzsíros tehéntúró, 1 bögre tejföl, 1 bögre habtejszín, ¾ bögre porcukor, 2 tasak vaníliás cukor, 1 citrom leve, 40 dkg eper, 30-35 dkg babapiskóta, ½ bögre tej; eperpüré: 10 dkg eper, 1 ek. porcukor + 10 dkg eper a díszítéshez.

A tejszínt habbá verjük. A túrót, tejfölt, por- és vaníliás cukrot, citromlevet összevegyítjük, majd belekeverjük a habbá vert tejszínt.

Egy jénai tál alját kirakjuk egy sor babapiskótával – előtte mindkét oldalukat egy pillanatra tejbe mártjuk. A krém felét elsimítjuk a piskótákon, majd megszórjuk az eperkockákkal. Utána újabb sor tejes piskóta következik, aztán ismét krém; ezt vizes késsel egyenletesre simogatjuk.

A porcukrot összeturmixoljuk 10 dkg eperrel, majd teáskanálnyi foltocskákat csorgatunk belőle a krém tetejére. Jó két órára hűtőbe tesszük, aztán vizes késsel kockákra vágjuk. Tetejüket eperszeletekkel díszítjük.

Tipp: Egyforma, szép eperszeleteket tojásszeletelővel készíthetünk a leggyorsabban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?