Orvosi és labdarúgói vírustapasztalatok

he

Szerte Európában tombol a koronavírus-járvány. A Vasárnap külföldön élő magyarokkal – egy hollandiai orvosnővel és egy németországi idegenlégiós labdarúgóval készített interjút mindennapjaikról.

Testi és lelki küzdelem

Farkasdon és környékén Svéda Eunikaként ismerik, a hollandiai Kerkradéban doktor Eunika Armanként. Afgán férjével és két fiával idestova két évtizede ott él és dolgozik. „Nagyon sok a munka, sok a beteg. Sajnos, kések az írással…” – üzente, amikor elküldte a válaszait kérdéseimre. Mellékelt egy rajzot is a kisebbik fiától, aki ezzel fejezte ki háláját azoknak, akik mindent megtesznek embertársaik egészségéért.

Hogyan éltek ebben a nehéz helyzetben?

Az élet radikálisan megváltozott. Az emberek nem járnak ki, csak a legfontosabb dolgaikat intézik. Én folyton dolgozom, mivel a kollégák közül is sokan otthon maradtak. Ki azért, mert várandós, ki lázas vagy idősebb. Egyelőre hát húzom az igát.

Érintkeztek-e a távolabb élő családdal? Farkasdon élő édesanyádékkal nyilván csak telefonon.

Április végére terveztük a szlovákiai látogatást, de sajnos ez a határzárak miatt elmarad. Édesanyámékkal csaknem napi kapcsolatban vagyunk, skype-olunk és telefonálunk. Ők is jól vannak, nagyon fegyelmezettek. Egyébként a szlovákiai intézkedések szerintem nagyon jók: példa egész Európának. Figyelem a szlovák tévét, informált vagyok.

Mi a helyzet Hollandiában, Kerkradéban, ahol éltek?

Lényegében itt is hasonló, mint máshol. Utasították az embereket, hogy a lehető legszigorúbban tartsák meg az egészségügyi előírásokat. A bevezetett intelligent lockdown, avagy intelligens lezárás azt jelenti, hogy a legtöbb bolt nyitva van, de az emberek másfél méter távolságot hagynak egymás között, a kézmosást és a fertőtlenítést mindenhol bevezették. Érdekes, hogy az arcmaszkot nem hordják; ajánlott, de nem kötelező. Csak a megfertőzött betegeknek az.

Az emberek itt is hálásak: tapssal fejezik ki a köszönetüket az orvosoknak, ápolóknak, boltosoknak, mentősöknek. A kisebbik fiam, Lehel egy rajzzal, amelyet mellékelek, fejezte ki köszönetét.

Hogyan oldották meg az orvosi ellátást?

Hollandiában általában magas szintű az orvosi ellátás. Adekvát a mostani helyzethez is. Koronavírustesztet csak azoknál végeznek, akik nagyon betegek, tehát nem mindenkinél, aki lázas. Az ország reméli, hogy az emberek idővel immunisak lesznek, és így a járványprobléma eltűnik. Mivel a partnerek és a gyerekek nem jöhetnek be a kórházba vagy az öregotthonba, ez érzelmi problémákat vált ki a családok életében. Sok idős ember depressziós, és lehet, hogy nem a koronavírustól fog meghalni, hanem a lelki betegségektől.

Az iskolák, óvodák működnek, vagy zárva minden?

Elsőként a felsőoktatási intézményeket zárták be, de röviddel utána a közép- és általános iskolákat, valamint az óvodákat is. Online folyik az oktatás.

Mennyire fegyelmezettek az emberek?

Különösebb zűrzavart nem észleltem. Az üzletek nagyon jól el vannak látva, minden kapható. Persze, az első hetekben voltak, akik megrohamozták a boltokat, így bizonyos termékekből hiány alakult ki, de ez aránylag rendeződött.

Fizetésünk egy részét felajánlottuk a klubnak”

Bénes László a német Bundesligában játszó Mönchengladbach és a szlovák válogatott labdarúgója.

Hogyan változott az életed a járvány által? Milyen a kapcsolatod a családdal?

Itt, Németországban leállt a bajnokság, így a mindennapjaim is megváltoztak; az edzések elmaradtak, és így szinte ki sem mozdultam otthonról. Szerencsére a barátnőm itt él velem, nem vagyok egyedül. Lett egy kiskutyánk is, úgyhogy mellette nem unatkozunk, sokat kell vele foglalkoznunk. Ezenkívül főzünk, tornázunk, társasjátékozunk, nem titkolom, hogy én rendszeresen online játszom is a barátokkal. A szüleimmel, testvéremmel mindennap videotelefonálunk, és ez nem csak most, a vírus miatt elrendelt karantén alatt van így, hanem megszokott, mindennapos. Heti egy-két alkalommal igyekszem a nagyszülőkkel is beszélni.

Az edzések szünetelnek, vagy bejártok a klubba?

A legfontosabb persze az egészség, ezért oda kell figyelni a megfelelő higiéniára, szigorúan megtartani a szabályokat, mert csak így javulhat a helyzet. Egy hétig egyénileg otthon edzettem. A következő héten pedig kettesével, ami azt jelenti, hogy egyszerre csak két játékos lehet a stadionban, de még ez is szigorú szabályok megtartásával jár.

Mit szólsz ahhoz, hogy az Európa-bajnokságot jövőre halasztották?

Úgy gondolom, hogy az idei labdarúgó-Európa-bajnokság elhalasztása megfelelő döntés volt. Az egész focivilág nehéz helyzetben van, a mi klubunk is. A csapat játékosai közös megegyezéssel felajánlották fizetésük egy részét a klubnak, így szeretnénk segíteni az ott dolgozókat és a családjukat. Ezt fontosnak tartom, mert még erősebbek és sikeresebbek lehetünk, ha ezekben a nehéz pillanatokban összetartunk, segítünk egymásnak.

Mi a helyzet Németországban, a városban, ahol élsz? És hogyan érzékeled?

Németországban már látni az embereken szájmaszkot, szupermarketokban kesztyűt, de úgy érzem, hogy odahaza, Szlovákiában sokkal szigorúbbak az intézkedések, s az emberek komolyabban veszik a megtartásukat. Remélem, hogy hamarosan javulni fog a helyzet, és minden visszatér a megszokott kerékvágásba.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2020/19. számában jelent meg!


 

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti:❗️

https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?